Bitdefender despre noul atac informatic, care e in desfasurare: E greu de observat, nu-ti cere rascumparare, genereaza bani virtuali

Joi, 18 Mai 2017, ora 15:06
5826 citiri
Bitdefender despre noul atac informatic, care e in desfasurare: E greu de observat, nu-ti cere rascumparare, genereaza bani virtuali
Foto: Arhiva Ziare.com

Atacul informatic de mare amploare Adylkuzz, aparut in ultimele zile, speculeaza aceeasi bresa de securitate din Windows ca WanaCrypt0r, insa nu blocheaza datele pentru a cere ulterior rascumparare pentru ele, ci se foloseste de computerele infectate pentru a le aduce bani hackerilor, a anuntat joi producatorul roman de solutii de securitate cibernetica Bitdefender.

"Atacatorii din spatele Adylkuzz exploateaza aceeasi vulnerabilitate din sistemul de operare Windows ca amenintarea WanaCrypt0r, insa acum aceasta nu cripteaza datele, ci se ascunde de victima si foloseste puterea de calcul a computerelor infectate ca sa genereze bani virtuali.

Mai mult, dupa ce instaleaza Adylkuzz, atacatorii dezactiveaza protocolul responsabil de vulnerabilitatea din Windows, tocmai pentru a preveni folosirea ei de catre alte grupari infractionale si a-si asigura astfel monopolul", a mentionat Bitdefender.

Amenintarea Adylkuzz este greu de observat, mai spun specialistii, deoarece, spre deosebire de WannaCry, nu afiseaza un mesaj sugestiv si nici nu afecteaza datele de pe calculator.

"Singurul efect palpabil este acela ca Adylkuzz poate ingreuna functionarea terminalului infectat, comportament care poate fi usor confundat cu cel specific calculatoarelor de generatie mai veche", explica Bitdefender.

Producatorul de solutii de securitate arata ca aparitia Adylkuzz confirma previziunile Bitdefender, conform carora grupuri de atacatori vor exploata continuu vulnerabilitatea MS17-010 din Windows, pana ce toti utilizatorii vor realiza actualizarea la cea mai recenta versiune.

Despre vulnerabilitatea MS17-010, denumita si EternalBlue, s-a aflat pentru prima data in aprilie, ca parte dintr-o campanie mai ampla de sustragere de date de catre Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA).

Agentia americana pentru Securitate Nationala, NSA, a descoperit o vulnerabilitate in sistemul de operare Windows, care a fost publicata pe internet in aprilie.

Microsoft a pus la punct o actualizare care sa repare aceasta problema, insa multi utilizatori nu si-au instalat-o, astfel ca un numar important de calculatoare si servere la nivel global risca sa fie infectate.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Adylkuzz atac informatic, #WannaCry atac sistem operare, #calculatoare atac cibernetic , #atac cibernetic