Un nou atac cibernetic major este iminent. Numarul victimelor va creste luni

Duminica, 14 Mai 2017, ora 15:56
11456 citiri
Un nou atac cibernetic major este iminent. Numarul victimelor va creste luni
Foto: Pixabay

Dupa atacul cibernetic fara precedent de vineri, un nou atac major este iminent, avertizeaza mai multi experti. Potrivit acestora, un astfel de incident global s-ar putea produce chiar luni.

Printre cei care au transmis acest avertisment se afla un tanar cercetator britanic, cunoscut drept MalwareTech, care in mod accidental a gasit o solutie de oprire a atacului cibernetic de vineri, arata BBC, citat de Mediafax.

"Un nou (atac informatic) va fi lansat (...) foarte probabil chiar luni", a avertizat el.

MalwareTech, care a dorit sa ramana anonim, a anuntat sambata ca a descoperit in mod accidental ca inregistrarea unui nume de domeniu web folosit de virusul de tip malware WannaCry va stopa raspandirea acestuia.

"L-am oprit pe acesta, insa altul va mai fi lansat si nu va putea fi oprit", a avertizat cercetatorul, care a indicat ca hackerii ar putea actualiza codul virsului pentru a elimina bresa folosita de el.

"Versiunea 1 a WannaCrypt a putut fi oprita, insa cel mai probabil in versiunea 2.0 aceasta eroare va fi eliminata", a adaugat MalwareTech, care a recomandat utilizatorilor sa-si actualizeze cat mai rapid sistemele de operare.

La mijloc sunt foarte multi bani. Hackerii nu au niciun motiv sa se opreasca

"La mijloc sunt foarte multi bani. (Hackerii) nu au niciun motiv sa se opreasca. Nu le-ar fi prea greu sa modifice codul si sa incerce din nou", a completat el.

O parere similiara are si Darien Huss, un cercetator de la firma de securitate cibernetica Proofpoint.

"Suspectez ca, avand in vedere mediatizarea acestui incident, probabil deja sunt persoane care lucreaza la utilizarea vulnerabilitatii folosita pentru raspandirea (virusului n. red.) ", a declarat Huss, care a precizat ca se indoieste ca vreun stat ar fi implicat in valul de atacuri cibernetice.

Europol: Numarul victimelor atacului va creste luni

Si Europol a avut o pozitie oficiala duminica, prin directorul sau Rob Wainwright. Acesta a explicat intr-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV ca vor fi si mai multe victime cand "oamenii se vor intoarce luni la munca si isi vor deschide calculatorul", arata BBC.

Potrivit acestuia, atacul cibernetic masiv declansat vineri la nivel mondial a facut "200.000 de victime, in special companii, in cel putin 150 de tari".

"Desfasuram operatiuni impotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, insa pana acum nu am mai vazut un astfel de atac", a subliniat seful Europol, oficiul european de politie.

Atacul este "de un nivel fara precedent" si "va necesita o ancheta internationala complexa pentru a-i identifica pe vinovati", a transmis Europol, precizand ca a fost creata o echipa speciala in cadrul Centrului European impotriva Criminalitatii Cibernetice pentru a ajuta la ancheta.

Trump a ordonat o reuniune de urgenta

Presedintele Donald Trump i-a ordonat consilierului sau pe probleme de securitate interna Tom Bossert sa organizeze o reuniune de urgenta vineri noaptea, pentru a evalua amenintarea reprezentata de atacul cibertenic global, a declarat duminica un oficial de rang inalt din administratia americana pentru Reuters, informeaza News.ro.

Oficiali de rang inalt in domeniul securitatii au participat la alta reuniune, in Sala de criza de la Casa Alba, sambata, a precizat aceasta sursa.

Hackerii au strans prin santaj 20.000 de dolari. Inca nu i-au ridicat

Hackerii din spatele atacului ar fi strans doar 20.000 de dolari sub forma de bitcoini, trimisi catre putin trei adrese, a explicat duminica Tom Robinson, co-fondator al Elliptic, o companie care identifica activitatea ilicita care implica moneda virtuala bitcoin si care furnizeaza servicii principalelor agentii de securitate din SUA si Marea Britanie.

Cei care se afla in spatele acestui atac nu au retras pana acum banii, asa ca, pentru moment, nu pot fi localizati sau identificati, a mai spus Tom Robinson.

Printre tarile afectate de atacul masiv de vineri se afla Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia si Vietnam, dar si Romania. Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul National Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniola de telecomunicatii Telefonica, firma americana de curierat FedEx, grupul francez Renault si alte sute de companii si institutii din intreaga lume.

WanaCrypt0r: Cel mai mare atac de tip ransomware din istorie a afectat 99 de tari

Au fost afectate inclusiv uzina Dacia din Romania sau MAE.

Reactia SRI dupa atacul cibernetic global, care a afectat si Romania

Ministrul Comunicatiilor nu stie cine a fost afectat in Romania de atacul cibernetic, dar are un sfat pentru noi: Aceste lucruri trebuie facute acum!

Cum sunt atacate calculatoarele

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blocheaza computerele si solicita plati pentru deblocare in moneda virtuala Bitcoin. Atacurile folosesc un software numit WanaCrypt0r 2.0 sau WannaCry si exploateaza o vulnerabilitate a Windows.

Este vorba despre vulnerabilitatea MS17-010, care permite hackerului sa ruleze un cod periculos pe un computer vulnerabil si sa infecteze sistemul fara ca cineva sa acceseze linkuri sau sa deschida emailuri infectate.

Microsoft a facut deja un update al software-ului, pentru a repara problema in martie, insa computerele pe care nu a fost instalat acest update au ramas vulnerabile.

Expertii in tehnologie informationala incearca sa afle daca atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.

Virusul de tip malware folosit in valul de atacuri informatice a fost lansat in luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care sustine ca a descoperit o bresa de securitate mentionata in documentele NSA dezvaluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.

WanaCrypt0r: Dupa atacul cibernetic, Microsoft isi schimba politica si ofera gratuit solutii de securitate

Citeste si WanaCrypt0r: Ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#atac cibernetic iminent, #nou atac cibernetic, #Europol atac cibernetic, #atac cibernetic global din nou , #atac cibernetic