Tutuianu: SRI a prevenit, la sesizarea NATO si SIE, un atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale

Marti, 16 Mai 2017, ora 16:23
2436 citiri
Tutuianu: SRI a prevenit, la sesizarea NATO si SIE, un atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale
Foto: Arhiva Digi 24

SRI a prevenit, la sesizarea NATO si SIE, o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, fiind nevoie de un cadru legislativ care sa stabileasca responsabilitati pentru toate institutiile publice, a transmis, marti, presedintele Comisiei SRI, Adrian Tutuianu.

"E cunoscut deja ca in 12 mai 2017 a fost identificata o tentativa de atac cibernetic la adresa unei institutii guvernamentale din Romania, derulata cel mai probabil de actori asociati anterior cu alte incidente de acest tip. Datorita cooperarii eficiente dintre institutii, a fost prevenita materializarea atacului si producerea de pagube, fiind identificate tintele vizate precum si metodologia de atac", a spus Tutuianu.

El a aratat ca actiunea SRI s-a derulat la sesizarea NATO si a SIE si ca atacuri de acest tip au avut loc in mai multe state din Europa si in SUA.

Tutuianu a precizat ca Romania nu are o reglementare legala pe activitatea de cybering, actiunile avand la baza hotarari ale CSAT si ca, in acest context, este nevoie de un cadru legislativ care sa stabileasca responsabilitati pentru toate institutiile publice, nu doar pentru SRI.

Citeste si Ministrul Comunicatiilor nu stie cine a fost afectat in Romania de atacul cibernetic, dar are un sfat pentru noi: Aceste lucruri trebuie facute acum!

"Exista aprecierea ca nivelul tehnologic al acestor atacuri va inregistra o crestere semnificativa in perioada imediat urmatoare, ceea ce face necesara implementarea unui cadru legislativ care sa fie clar si pragmatic, care sa stabileasca atributii si responsabilitati concrete la nivel national - e vorba nu doar de responsabilitati in sarcina SRI, ci pentru toate institutiile publice", a precizat Tutuianu.

Vezi si alte informatii despre recentul atac cibernetic:

  • WannaCry: Ancheta penala in Romania in cazul recentelor atacuri informatice
  • WannaCry: Cate institutii din Romania au fost afectate de atacul cibernetic si ce trebuie sa facem sa nu ne virusam
  • Un spital din Romania, victima a atacului cibernetic global
  • Specialist Bitdefender: Multe dintre institutiile publice din Romania sunt extrem de vulnerabile la atacul WannaCry
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
    Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
    #Tutuianu SRI atac cibernetic, #atac cibernetic WannaCry, #Romania atac cibernetic WannaCry , #atac cibernetic