5 moduri in care poti stoca in siguranta datele de pe calculator

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 07:47
18081 citiri
5 moduri in care poti stoca in siguranta datele de pe calculator
Foto: Arhiva

Multi dintre noi ignora ideea unui back-up al datelor de pe calculatorul personal, cu toate ca, de multe ori, ne-am trezit in situatii dezastruoase in care datele noastre importante s-au pierdut.

Lasand la o parte argumentele extrem de importante si evidente pentru sustinerea ideei de back-up a datelor, va prezentam, mai jos, 5 moduri in care puteti stoca date in siguranta. Nici o metoda nu e perfecta (motiv pentru exista prezentate atat argumentele pro, cat si cele contra), insa stim cu totii ca este nevoie sa avem rezerve salvate ale datelor personale pentru a preveni absolut orice problema nascuta din pierderea lor.

Salveaza datele pe un server

Este un server atasat unei retele si este dedicat stocarii de date. Poate functiona si wireless - depinde de calculator - si, odata configurat, poate fi accesat si folosit ca orice alt driver din calculatorul tau. Argumentele pro sunt faptul ca poate stoca date de pe mai multe calculatoare in acelasi timp si faptul ca poate fi setat sa faca back-up automat al datelor tale. Argumentul contra poate fi acela ca un astfel de sistem de stocare al datelor este destul de scump.

Salveaza datele pe un hard drive extern sau portabil

Drive-urile externe sau portabile se pot conecta la un calculator doar daca acesta are USB 3.0. Sunt putine cele care functioneaza si wireless si se pot conecta la un singur calculator o data. Sunt foarte usor de folosit si, cu ajutorul software-ului, pot fi setate sa stocheze automat. Insa, aceste drive-uri pot sa nu mai functioneze la un moment dat si exista riscul erorilor.

Salveaza datele pe un CD (sau DVD)

Daca ai grija de el si il pastrezi in cutie, nu poate da erori. Insa, a salva datele pe un CD poate insemna timp consumat, poti ajunge in situatia sa te bazezi pe o tehnologie depasita (vezi cazul dischetelor) si pot consuma foarte multi bani (ai nevoie de foarte multe CD-uri sau DVD-uri pentru a salva date de-a lungul unui an).

Pastreaza datele online

Exista site-uri specializate pentru asa ceva (ex. Dropbox.com), site-uri construite pentru a pastra datele personale ale user-ului cum ar fi poze, filmulete etc. De obicei, nu costa foarte mult si si le poate permite cam oricine. Argumentele contra ar fi faptul ca exista o limita a capacitatii de stocare si faptul ca site-ul poate fi inchis pentru mentenanta sau in constructie in momentul in care ai nevoie de date.

Salveaza datele pe un stick

Stick-urile au ajuns sa fie folosite de aproape oricine deoarece sunt extrem de usor de folosit si le poti lua cu tine in buzunar oriunde.

Cu toate ca, la inceput, erau foarte scumpe si nu aveau nici o memorie foarte mare, preturile stick-urilor au inceput sa fie mult mai mici. Astfel ca argumentele pro ar fi pretul mic, portabilitatea si disponibilitatea si pe USB 3.0. In acelasi timp, exista si argumente contra precum usurinta de a pierde un stick, limitarile capacitatii de stocare sau faptul ca, la un moment dat, poate sa nu mai functioneze.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#back up, #stick, #CD, #salvare date, #Internet, #server, #USB , #calculator