Ziare.com

Sectorul economiei din Romania care creste ca Fat-Frumos: Suntem lideri in regiune

Vineri, 25 Martie 2016, ora 10:15

   

Sectorul economiei din Romania care creste ca Fat-Frumos: Suntem lideri in regiune
Sectorul de informatii si comunicatii (ICT) a crescut cu aproape 45% in ultimii cinci ani iar ponderea sa in formarea PIB s-a dublat in acest interval de timp, potrivit datelor INS.

Astfel, de la 3,4% din PIB in 2010, segmentul a urcat in 2015 la 6,7% din economia Romaniei, devansand sectoare traditionale precum agricultura si constructiile.

Dupa ce a avut o contributie minora la cresterea economica din 2011, sectorul ICT a consemnat chiar o scadere in 2012, dar a revenit spectaculos in ultimii trei ani.

Ambasadorul britanic lauda Romania: Clujul este foarte atractiv in sectorul IT

Activitatea sa s-a dovedit a fi esentiala pentru a asigura o crestere economica ceva mai robusta, atat prin efectul relativ puternic asupra PIB din 2012 cat si prin ponderea de circa o cincime, reconfirmata in ultimul an, conform datelor provizorii disponibile.

In mod evident, structura economiei romanesti a cunoscut astfel o transformare majora, cu o schimbare profunda in directia de dezvoltare a activitatii de productie.

Reorientarea dinspre sectorul de prelucrare industriala catre sectorul tertiar al informatiilor se poate dovedi cheia succesului pentru viitor.


Sursa: CursDeGuvernare


Simpla raportare la valoarea creata in industrie, care ramane motorul clasic al economiei si performeaza destul de bine prin raportare la contextul european, este edificatoare.

Industria care genereaza venituri de 4 miliarde de euro in Romania

Sectorul de informatii si comunicatii a ajuns de la o forta periferica, de 12% din cea a industriei, la 30% fata de ansamblul ramurilor, ceea ce il pozitioneaza deja drept un fel de principala industrie a Romaniei.

Comparatia cu tarile UE

Una peste alta, cele mai recente date arata ca am trecut in fruntea regiunii din care facem parte la ponderea sectorului de informatii si comunicatii in formarea de valoare adaugata bruta, datele definitive pentru 2015 ramanand sa confirme acest trend si preluarea pozitiei de lider.


Sursa: CursDeGuvernare


Data fiind ponderea valorii adaugate in PIB-ul national se prefigureaza un nivel de peste 6% al sectorului ICT in Romania.

Citeste mai departe despre IT si comunicatii - sectorul cel mai dinamic al economiei: Comparatia cu tarile UE pe CursDeGuvernare.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3409 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In urma cu 10 ani

se implementa "scutirea" de impozit pentru programatori. o masura binevenita, pentru cei care intr-adevar erau implicati in crearea de software destinat exportului. dar cate produse romanesti s-au remarcat pe piata internationala in acest timp?

intre timp, industria ICT a acaparat aceasta "scutire", desi multi dintre jucatorii de pe piata sunt de fapt furnizori de servicii. avand in vedere marimea sectorului, ICT in formarea PIB, masura devine clar discriminatorie.

prin nivelul atins, masura si-a atins efectul. modificarile de ultim moment ale guvernului Ponta insa au distrus complet mecanismul de aplicare. in acest moment cam orice pozitie dintr-o firma din sectorul ICT si orice background dovedit prin orice diploma de licenta devine suficient pentru "scutire". aceasta deoarece pe langa programatori au fost introdusi in schema si diferite categorii de "administratori de sisteme informatice" (facnd loc celor activi in piata serviciilor), dar si analistii" -- din textul adoptat anul trecut, doar persoane care-si dau cu parerea --, cu conditia existentei a cel putin unei diplome de licenta.

 

Creste din ...pix

In Romania 99% din populatie traieste in saracie lucie,1% jefuiesc sute de milioane de euro si justitia,"impartiala" le da pedepse ca pt gainari. Justitia aia made 2005 - 2014. Decada lu' Khiorus I.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor