Vanzarea numerelor de telefon, fara acordul furnizorului, ilegala

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 15:45
1909 citiri
Vanzarea numerelor de telefon, fara acordul furnizorului, ilegala
Foto: Arhiva

Vanzarea sau cumpararea numerelor de telefon prin intermediul rubricilor de mica publicitate din presa sau de pe Internet este o practica ilegala, numerele fiind alocate exclusiv furnizorilor de servicii de telefonie, atrage atentia Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Furnizorii de servicii de telefonie sunt singurii care pot, la randul lor, asigna un numar de telefon utilizatorului final. Scoaterea la vanzare, de catre un utilizator, a unui numar de telefon ce i-a fost asignat de un furnizor poate fi considerata o tentativa de frauda, furnizorul fiind indreptatit sa ia in acest caz o serie de masuri, respectiv oprirea furnizarii serviciilor prin intermediul respectivului numar, deconectarea numarului si introducerea acestuia in carantina pentru o perioada de timp sau returnarea utilizatorului final de drept, dupa caz", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Cei mai expusi riscurilor sunt insa cumparatorii acestor numere care, dupa ce platesc uneori sume ce pot atinge chiar si 1.000 de euro pentru un numar preferential, asa-numitul 'numar de aur' sau 'numar de platina', pot descoperi, la un moment dat, ca numarul cumparat nu mai poate fi utilizat.

"Am avut sesizari privind numere de telefon cumparate de pe Internet care s-au dovedit a fi numere portate cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare. Cumparand un numar de la o persoana oarecare cumperi de fapt dreptul de folosinta al numarului respectiv, care apartine unui furnizor si pe care acesta poate oricand sa si-l recapete daca abonatul de drept nu a respectat conditiile in care numarul i-a fost asignat", a precizat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Contractele incheiate de furnizori cu clientii lor, la fel ca si termenii si conditiile de utilizare a cartelelor preplatite care constituie tot un contract pe care utilizatorii se obliga sa il respecte la achizitionarea serviciilor, prevad faptul ca numerele sunt date in folosinta utilizatorilor pe perioada contractului sau pe perioada de valabilitate a cartelei, ele ramanand sub controlul furnizorilor, iar nerespectarea conditiilor de utilizare a numerelor alocate atrage dupa sine deconectarea acestora si incetarea furnizarii serviciilor.

Potrivit ANCOM, transferul unui numar de telefon intre doi utilizatori, cu toate drepturile si obligatiile care decurg din acest fapt, este totusi posibil, dar se poate face numai cu acordul furnizorului si in conditiile stabilite de acesta, printr-un contract de cesiune.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#cumparare vanzare numere telefon, #furnizori servicii practica ilegala , #comunicatii