Ce cumpara romanii: Mai putine electrocasnice, dar mai multe telefoane si tablete

Joi, 16 August 2012, ora 16:07
2433 citiri
Ce cumpara romanii: Mai putine electrocasnice, dar mai multe telefoane si tablete
Foto: Arhiva

Romanii au cumparat, in al doilea trimestru din 2012, mai multe electronice si dispozitive mobile, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce piata electrocasnicelor a avut cel mai mare declin, potrivit GfK.

Per total, piata bunurilor de folosinta indelungata s-a redus, in trimestrul doi, cu 2,5%, la 293 milioane euro.

Raportat la prima jumatate a anului, vanzarile acestora au fost mai mici cu 1,7%, de 592 milioane euro, comparativ cu perioada anterioara de referinta, potrivit unui comunicat al companiei GfK remis joi Ziare.com.

"Piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania isi continua tendinta descendenta. Cel de-al doilea trimestru al lui 2012 a avut evolutii diferite in cadrul GfK TEMAX, cu cresteri, dar si cu scaderi. Cumuland, valoarea inregistrata de sectoarele monitorizate a fost cu 2,5% sub cea din T2 2011.

Singurul sector care a inregistrat o crestere de doua cifre (19,2%) fata de T2 2011 a fost sectorul foto. Sectorul electronicelor si cel de telecom au crescut usor, in timp ce piata de IT si cea de imprimante si multifunctionale au fost in scadere. Cele mai mari pierderi s-au inregistrat pe piata electrocasnicelor mici si pe cea a electrocasnicelor mari, cea din urma inregistrand o rata de scadere de doua cifre", se arata in analiza GfK.

Vanzarile de vara au fost foarte bune pentru produsele foto, situatie reflectata intr-o crestere de 19% fata de acelasi trimestru al anului trecut.

Piata de imprimante si multifunctionale ramane stabila in jurul valorii de 7 milioane euro in al doilea trimestru, inregistrand o usoara scadere de 2,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Aceasta performanta a fost asigurata de cresterea pietei de multifunctionale laser cu precadere in segmentul de consumatori casnici.

"Mediul politic instabil, dar si recesiunea in multe tari din zona euro au contribuit la incetinirea ritmului de crestere a economiei romanesti, situatie resimtita in mod considerabil si pe piata electrocasnicelor mici. Cu o scadere in valoare de 9% in euro, piata electrocasnicelor mici a ajuns in al doilea trimestru al anului curent la 22 milioane de euro, fata de 24 milioane de euro in T2 2011.

Principalele categorii care au contribuit la acest declin cu o crestere negativa de doua cifre au fost unele dintre cele mai mari piete de electrocasnice mici cum ar fi aparatele pentru prepararea alimentelor, aspiratoarele si aparatele pentru indepartarea parului corporal si facial (masculin si feminin)", se precizeaza in comunicat.

Piata de electronice, in crestere

In cel de-al doilea trimestru, vanzarile de electronice au crescut cu aproximativ 3%, ajungand la 58 milioane euro. Cresteri semnificative ale vanzarilor s-au inregistrat pentru principalul declansator al cresterii pe piata de electronice - televizoarele cu ecran plat.

De asemenea, valoarea totala a pietei de telefoane mobile si smartphone-uri a inregistrat in al doilea trimestru o usoara crestere de 0,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, insumand 43 milioane euro. Telefoanele inteligente continua cresterea in vanzari si reusesc sa aduca pe un trend ascendent valoarea sectorului Telecom.

Sectorul IT a inregistrat o scadere de 2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, atingand o valoare de 84 milioane de euro. Monitoarele si Desk Computers au inregistrat scaderi de 2 cifre, in timp ce laptopurile au fost foarte aproape de aceeasi valoare atinsa in T2 2011.

"Starul de la granita dintre sectoarele IT si Telecom - tabletele - au reusit sa stabileasca si in acest trimestru echilibrul pe aceasta piata datorita avantajelor oferite consumatorului: mobilitate, flexibilitate si o interfata prietenoasa", potrivit analizei.

Sectorul electrocasnicelor mari ocupa in continuare a doua pozitie in categoria bunurilor de folosinta indelungata, cu 10 milioane euro peste valoarea din primul trimestru, dar cu 10% mai putin fata de trimestrul de referinta 2011.

"Este important de mentionat impactul ratei de schimb pe aceasta piata - in timp ce in euro sectorul scade cu 10%, in lei scaderea pe sector a fost de doar 3%. Raportat la moneda nationala unele categorii precum cuptoare, masini de spalat vase, congelatoare si plite au aratat cresteri.

In cadrul sectorului evolutiile au fost dintre cele mai diverse; daca cele mai mari piete de electrocasnice mari au inregistrat scaderi de doua cifre, segmentele in dezvoltare precum cuptoarele, plitele, masinile de spalat vase si uscatoarele au scazut doar cu putin valoarea fata de aceeasi perioada a anului trecut in euro.

Consumatorii pierd din incredere si din dispozitia de a cumpara, fiind mai retinuti in a achizitiona electrocasnice mari in aceasta perioada a anului", se mai spune in analiza.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#vanzari electrocasnice Romania, #vanzari electrice Romania, #piata bunuri larg consum , #electronice