De la fotografie, la drone pentru ISU - Povestea inginerului roman cu o afacere de 100.000 de euro

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 08:39
12928 citiri
De la fotografie, la drone pentru ISU - Povestea inginerului roman cu o afacere de 100.000 de euro
Foto: Facebook/FAE Fotografie AEriana urbana

Un inginer roman a pus bazele unei firme care realizeaza drone, ce a avut anul trecut o cifra de afaceri de 100.000 de euro.

Ziare.com a stat de vorba cu Dragu Mihai Daniel, un antreprenor pasionat de fotografie, ce demonstreaza ca tara noastra poate fi un centru al dezvoltarii tehnologiei.

"Eu, ca si formare, sunt inginer de electronica si telecomunicatii, asta am studiat la facultate. Iar dronele zboara cu ajutorul unui computer si sunt controlate prin telecomanda. Deci electronica si informatica se imbina perfect in cazul unui astfel de aparat de zbor", ne-a marturisit acesta despre modul in care a reusit sa puna in practica ce a invatat pe bancile scolii.

El a mentionat ca "drona" e un cuvant generic, astfel ca e mai corect sa denumim aparatele respective UAV-uri (vechicule zburatoare fara pilot la bord) sau platforme multirotor.

Cum functioneaza drona pe care o poti purta la mana. A castigat un concurs organizat de Intel (Video)

Din joaca se nasc unele afaceri

"La inceput, mi s-a parut interesanta arta fotografica, deoarece iti aducea o satisfactie imediata. Aici ma refer la reactia oamenilor la vederea pozelor si nu la partea financiara", a povestit Dragu Mihai Daniel.

In 2009, impulsionat de dorinta de a se juca cu un avion, si-a cumparat unul radiocomandat, pentru ca voia "sa reinventeze copilul din el". Insa ce a pornit dintr-o joaca a devenit un proiect. A montat pe avionul respectiv un aparat de mici dimensiuni, imprumutat de la o prietena, cu care a inceput sa faca poze de la inaltime.

Impresionat de rezultat, Dragu Mihai Daniel a realizat ca exista un mare potential in aceasta idee. Astfel, la inceputul lui 2010, a trecut la platforme multirotor, care au avantajul ca stau la un punct fix si poti incadra obiectul mai usor atunci cand faci poze.

"Am inceput sa fac prototipuri, pentru ca la acea vreme dronele aveau preturi uriase, de sute de mii de euro. Dezmembram niste Wii Motion Plus, folosite pe post de controller la consolele de jocuri Nintendo, care sunt niste dispozitive cu giroscoape in ele, cu care te jucai pe televizor tenis, de exemplu. Le desfaceam si luam senzorii si alte lucruri si construiam platforme multirotor, cu functii de baza, de stabilizare", a explicat antreprenorul.

Ulterior, el si-a perfectionat tehnica. "Le-am construit la inceput din lemn, apoi din plastic, iar pe masura ce au aparut componente ieftine, am ajuns sa le facem din fibra de carbon, la firma pe care am pornit-o in 2012", a adaugat acesta.

Firma a aparut odata cu prima comanda

Afacerea n-a fost realizata printr-o investitie propriu-zisa, avand in vedere ca era un fotograf care isi construia propriile drone.

"Am observat ca industria are un potential urias, ca incep sa apara drone comerciale si mi-am dat seama ca tehnologia folosita de mine este superioara celor regasite pe piata. Imediat ce am avut primul client ce a fost interesat de dronele facute de mine, am facut firma in doua saptamani - cred ca era undeva in noiembrie - si tot atunci am facut prima vanzare", a rememorat acesta.

"Proiectul e romanesc, ca si design, avem bancuri de teste, avem soft-uri. Ele sunt gandite si configurate in Romania, dar componentele nu sunt produse aici decat partial. La inceput, le luam pe toate din strainatate, dar de curand am inceput sa producem cadrele la nivel local", a mai spus antreprenorul.

De asemenea, firma lui ofera clientilor si un curs de baza de pilotare, iar la cerere, si cursuri extensive. "Trebuie sa ne asiguram ca acel client poate sa foloseasca drona in siguranta", a explicat Dragu Mihai Daniel.

Cat costa si la ce pot fi folosite

Toate dronele au aceleasi functii, iar diferenta este timpul de zbor. "Pentru un kit complet, care include si baterii, si monitor, si telecomanda, deci pentru tot ce ai nevoie, pretul pleaca de la 3.000 de euro, TVA inclus. Cele mai scumpe modele au costat 20.000 de euro", a mentionat antreprenorul.

Astfel de aparate de zbor pot fi utilizate in multe domenii.

"La inceput eram pe imagine foto-video, dar domeniul asta a fost umplut repede, pentru ca necesita cea mai putina pregatire. Eu m-am orientat catre zonele care necesita cunostinte de navigatie, de inginerie, cum ar fi cel topografic, agricol si forestier. E o integrare de stiinte", a marturisit antreprenorul.

Momentan, firma lui nu se bazeaza pe cantitate, avantajul fiind calitatea si viteza de integrare a noilor tehnologii. "Avem un timp de zbor foarte mare, de pana la 90 de minute, si aparatele noastre ridica 4 kilograme. In ceea ce priveste produsele facuta la comanda, am vandut intre 10 si 20 de unitati pe an. Dar am reusit in 2014 sa depasim o cifra de afaceri de 100.000 de euro", a mai spus acesta.

Versatilitate si succes

Pentru ca nu lucreaza cu stocuri si cu productia in masa, lui Dragu Mihai Daniel ii e mai usor sa fie versatil si sa integreze mai repede o tehnologie in produsele sale.

"Noi putem sa le facem dupa placul clientului. Poate cineva vrea ca aparatele sa mearga distante lungi - distanta maxima pe care o putem oferi e de 10 km. Dar poate altcineva nu vrea asta, ci sa ridice greutati mari - noi avem pana la 10 kg. Ca performante, avem dronele cele mai tari", a reliefat antreprenorul.

Potentialul este urias, deoarece aceste aparate de zbor pot adauga o a treia dimensiune la tot ce face omenirea la sol. "Avem o comanda de la ISU de o drona pentru verificat incendii in padure", a mai spus Dragu Mihai Daniel, care a precizat ca a vandut drone si in strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#roman afacere drone, #romani bani drone , #electronice