Ziare.com

Primul computer implineste 60 de ani (Galerie FOTO)

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 14:00

   

Primul computer implineste 60 de ani (Galerie FOTO)
In 2008 se implinesc 60 de ani de la construirea primului computer digital.

Computerul supranumit "Baby" a fost dat in functiune in 1948 in laboratorul Manchester University. Numele sau oficial era Small Scale Experimental Machine.

Baby a fost primul computer care a utilizat ceea ce se numeste "arhitectura von Neumann" care consta, pe scurt, in separarea procesorului de structura care inmagazineaza atat procedurile cat si informatiile, dar si dispozitivele input / output.

Diferenta majora fata de computerele anterioare statea in faptul ca Baby putea indeplini mai multe operatii. Nu era construit pentru un singur scop - calculul aritmetic, de exemplu - cum se intampla cu stramosii sai.

In ciuda faptului ca Baby sta la baza computerelor noastre de birou si a intregii tehnologii aferente acestora, de la imprimanta pana la memory stick si iPod, acest prim computer nu semana nicicum ce ceea ce folosim astazi.

Cantarea o tona si ocupa o intreaga camera. In ciuda dimensiunilor, capacitatea sa de procesare era mult redusa si fata de cel mai slab dintre calculatoarele actuale.

Memoria sa era capabila de stocarea a 1024 de biti (1Mb), iar operatii destul de simple durau aproape o ora iar computerul se incalzea atat de tare incat cei ce lucrau la el erau nevoiti sa stea cu geamurile deschise chiar si in zilele cele mai friguroase.

Profesorul Freddie Williams, coinventator alaturi de Tom Kilburn al Small Scale Experimental Machine, povestea despre primele incercari de a lucra cu Baby, in vara lui 1948:

"Cu mult efort a fost introdus un program si a fost apasat butonul de start. Imediat dupa aceea ecranul a inceput sa clipeasca ca intr-un dans nebun. La incercarile anterioare fusese un dans al mortii ce nu a dus la nici un rezultat si, ceea ce era mai rau, fara sa ofere nici un indiciu cu privire la problema.

Dar intr-o zi dansul s-a oprit si pe unul dintre monitoare clipea rezultatul asteptat. A fost un moment de neuitat. Asta se intampla in iunie 1948 si totul s-a schimbat din acel moment" (conform Daily Mail).

Primul computer in Romania

In 1961 a fost dat in functiune primul computer construit intr-o universitate din Romania. Acest lucru s-a intamplat la Timisoara, in cadrul Institutului Politehnic. Se numea MECIPT, acronimul de la Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic din Timisoara.

Proiectarea acestuia a inceput din 1956 de catre un colectiv condus de Iosif Kaufmann, Wilhelm Loewenfeld si Vasile Baltac, conform Wikipedia de limba romana. La construirea MECIPT au contribuit, de asemenea, si cercetarile profesorului Grigore C. Moisil.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 51750 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

biti bytes ce conteaza

alo domnu ziarist ati incurcat biti cu bytes-ii si a iesit o ciorba.
Repetati dupa mine
8 biti = 1 byte
1024 bytes = 1 kbyte
1024 kbytes = 1 Mbyte

 

De ce scrieti articole la care nu va pricepeti?

Pe langa faptul ca ziaristul nu stie ca 1024 nu inseamna 1M, informatia prezentata este cu totul eronata. Primul calculator numeric a fost ENIAC-ul american, construit intre 1943 si 1946. Despre "Baby" nu a auzit nimeni pana acum, insa ENIAC-ul este demult o legenda. Nu inteleg de ce preluati cine stie de unde tot felul de "stiri" gresite. Pe urma, un ziarist de stiinta trebuie sa aiba si o pregatire adecvata in domeniu (cel putin la nivel de licenta). Altfel, uite ce iese.

 

mai usurel cu "cine-i primul"

Stire ZDNet din 10 mai 2001

Cu ocazia jubileului de 60 de ani, Centrul pentru Informatii Tehnice Konrad_Zuse din Berlin, Universitatea Tehnica Berlin si Universitatea Libera Berlin organizeaza la 11 mai 2001 un simpozion cu titlul "60 de ani de istorie a computerului - Konrad Zuses Z3 1941 - 2001".

Detalii: inginerul german Konrad Zuse, nascut in 1910 a avut 1934 ideea de a folosi sistemul numeric binar pentru masini de calculat. Primul sau aparat "Z1" este considerat prima masina de calculat programabila din lume.
Acesta a fost construit prin finantare proprie intre anii 1936 - 1938, avand 40000 de componente.
Masina avea toate elementele componente ale oricarui calculator modern: sursa de curent, memorie, bus, microsecvente, unitate de calcul, program, virgula flotanta.
Documentatia si calculatorul fost complet distruse in razboi, motiv pentru care Konrad Zuse s-a decis in 1968 sa-l reconstruiasca.
Dupa o etapa experimentala cu aparatul "Z2", inventatorul a construit in 1941 in locuinta sa din Berlin - Methfesselstrasse 7-10, cu ajutorul a 2500 relee telefonice aparatul numit "Z3".
Acest aparat cu program, functional, programabil, in sistem binar cu virgula flotanta, este unanim recunoscut ca fiind primul computer din lume.
Mark II, ENIAC si Colossus au aparut de abia in 1943, in timp ce Z3 a fost prezentat cu succes oamenilor de stiinta la data de 12 mai 1941.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor