Ziare.com

Stocarea digitala mult mai scumpa

de Stefan Brandusescu
Luni, 24 Decembrie 2007, ora 13:31

   

Stocarea digitala mult mai scumpa
Desi poate parea contraintuitiv, costurile pastrarii masterului unui film pe format digital sunt mult mai mari si ridica mai multe probleme decat pastrarea acestuia in formatul clasic, pe banda fotografica.

Aceasta este concluzia Academy of Motion Picture Arts and Sciences care, intr-un studiu intitulat Dilema digitala (The Digital Dilemma), arata probleme foarte mari pe care le ridica formatul digital care, pentru publicul obisnuit, este atat de facil, potrivit The New York Times.

Cifrele sunt acestea: stocarea unei inregistrari master digitale a unui film costa aproximativ 12.514 USD pe an, fata de 1.059 USD cat costa stocarea masterului in format clasic, pentru acelasi film.

Mai mult de atat, in situatia in care filmul este produs integral digital, pastrarea tuturor informatiilor legate de film se ridica la un cost de aproximativ 208.569 USD pe film, fata de 486 USD pe an, cat costa pastrarea informatiilor pentru un film produs clasic (negativele filmarilor, inregistrarile audio, scenariile etc.).

Se adauga la toate aceste costuri si faptul ca suporturile digitale sunt mult mai putin durabile; astfel, dintr-o colectie de DVD-uri, doar jumatate vor rezista peste 15 ani, iar hard-disk-urile devin inutilizabile daca nu sunt folosite o perioada mai lunga de 2 ani.

De asemenea, date fiind schimbarile rapide din tehnologia informatiei, dupa o perioada de timp informatiile stocate pe un mediu digital ajung sa nu mai poata fi citite datorita schimbarii radicale a sistemului de citire a datelor. In 1999 NASA a constatat ca nu poate citi informatiile din 1975 ale sondei spatiale Viking, din cauza faptului ca formatul in care erau scrise acele informatii era complet scos din uz.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1371 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor