Ziare.com

A fost creat cel mai mic "calculator" din lume, de 1 mm patrat

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 22:18

   

A fost creat cel mai mic "calculator" din lume, de 1 mm patrat
Cel mai mic sistem informatic din lume a fost creat de oamenii de stiinta de la Universitatea Michigan, pentru tratarea pacientilor cu glaucom. Dispozitivul ce va fi implantat in ochiul bolnavilor are doar un milimetru patrat.

"Calculatorul" este pus intr-o cutie, continand un microprocesor, un sensor de presiune, o memorie, o baterie, o celula solara si un radio wireless, care poate transmite date la un dispozitiv extern, informeaza Daily Mail.

Realizat de cercetatorii de la Universitatea Michigan, dispozitivul este asteptat sa fie disponibil pe piata peste cativa ani si este considerat ca fiind viitorul industriei de calculatoare. Creatorii lui - profesorii Dennis Sylvester, david Blaauw si David Wentzloff - sustin ca dispozitivul nu are nevoie de tunning pentru a gasi frecventa corecta, el putand fi legat la o retea de calculatoare, prin tehnologia wireless.

Computerul conceput de cercetatori este in prezent un monitor de presiune proiectat pentru a fi implantat in ochi, cu scopul de a urmari progresul continuu al glaucomului, o boala cu potential de orbire. Procesorul de monitorizare al presiunii in ochi este un cip la a treia generatie.

Cel mai nou sistem face masuratori la fiecare 15 minute si consuma in medie 5,3 nanowatti. Cercetatorii sunt increzatori ca dispozitivul lor va fi un succes.

"Acesta este primul computer complet de un milimetru. Munca noastra este unica in sensul ca ne gandim ca toate componentele sa fie de putere redusa. Cererile pentru sisteme de aceasta dimensiune sunt infinite", a spus profesorul Sylvester.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2005 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor