Energie din sange. Microturbinele sanguine vor inlocui peacemakerele

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 26 Mai 2011, ora 19:31
2921 citiri
Energie din sange. Microturbinele sanguine vor inlocui peacemakerele
Foto: spectrum.ieee.org

Antrenorii apreciaza atletii care dau dovada de inima in sport, poetii pretuiesc acest organ al pasiunii (tot la inima ne referim), in timp ce inginerii vad altfel acest complex sistem cardiovascular.

"Inima este o pompa, intr-o locatie de prima mana, care creeaza si energie ce asteapta sa fie folosita", spune inginerul biomedical Alois Pfenniger, citat de Spectrum IEEE. Asa ca, impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Berna si Universitatea de Stiinte Aplicate din Elvetia, Pfenniger a testat turbine minuscule create pentru a putea fi introduse in arterele umane, asemeni unui generator hidroelectric implantabil.

"Inima produce in jur de 1-1,5 watti de putere hidrulica, iar noua ne trebuie maximum un milliwat. Un peacemaker are nevoie de aproape 10 microwati", explica inginerul. La conferinta de Microtehnologie in Medicina si Biologie organizata la Lucerne, Elvetia, Pfenniger a prezentat rezultatele unui experiment in care un tub este conceput pentru a imita artera toracica interna, un tub lat de cativa milimetri.

Experiment benefic pentru inima

In acest tub au fost introduse trei microturbine, dintre care cea mai eficienta a produs in jur de 800 microwati, care ar putea rula dispozitive care necesita mult mai multa putere decat un peacemaker din ziua de azi.

Senzori de tensiunii arteriale, pompe de livrare a medicamentelor sau neurostimulatoarele ar putea beneficia toate de o sursa de alimentare independenta. Aceste dispozitive sunt deja implantate in multi oameni, dar fiecare necesita o baterie inlocuibila sau un cablu pentru a mentine puterea de curgere a sangelui.

Miniaturizand aceasta inventie si eliminand toate cablurile, s-ar putea oferi chirurgilor sanse de a le implanta in asa fel incat sa fie imbunatatita circulatia sangelui. Totodata, ar putea fi reduse si efectele secundare si, in plus, s-ar putea aduce si noi functii. Potrivit lui Pfenniger, astfel de aparate care se autosustin ar putea monitoriza semnele vitale asigurand o mai buna continuitate procesului pentru care au fost destinate.

Exista riscul unor cheaguri de sange

Cei prezenti la conferinta au ridicat o problema: "Ar putea turbulentele provocate de turbine sa creeze un cheag de sange?". Cand este prins in turbulente, sangele incepe sa se coaguleze. Cercetarile inginerului elvetian au aratat ca cele trei turbine produc oarecare turbulente, in diferite cantitati, asa ca aceeia din colegii lui care vor sa dezvolte mai mult problema trebuie sa tina cont si de acestea pentru a evita crearea cheagurilor de sange. Acestia vor trebui sa incerce design-uri diferite sau modificari ale celui actual folosind simulari pe calculator, pentru a imbunatati solutia.

Un design competitiv a venit si din partea lui Paul Roberts, de la Univestitatea din South Hampton. Solutia acestuia evita problema pentru ca nu are o parte rotativa in drumul curgerii sangelui. In schimb, inventia acestuia este atasata cu un fir de un peacemaker si se foloseste de schimbarile de presiune arteriala pentru a misca un magnet inainte si inapoi.

Cu toate acestea, prototipul creat de el si testat intr-un porc a produs numai o cincime din energia de care nevoie un peacemaker, mult mai putin decat turbinele lui Pfenniger. Momentan, Roberts cauza sprijin financiar din partea guvernului pentru a-si dezvolta creatia.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#microturbine circulatie sanguina, #inventie peacemaker , #gadget