Il porti la mana si te ajuta sa fii in forma: Dar merita sa dai banii pe ceva ce poate face si telefonul tau?

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 08:32
10825 citiri
Il porti la mana si te ajuta sa fii in forma: Dar merita sa dai banii pe ceva ce poate face si telefonul tau?
Foto: Ziare.com

Aveti idee cat de activi sunteti pe parcursul zilei? Sau cate calorii ardeti cand urcati pe scarile de la metrou? Ori cata apa beti? Daca vreti sa va monitorizati activitatea, multe companii ofera diferite gadget-uri care va ajuta sa faceti mai multa miscare si sa va tineti kilogramele sub control.

Ziare.com a testat timp de o saptamana un astfel de dispozitiv: bratara de fitness Charge de la Fitbit.

Nu pot sa spun ca e un accesoriu pe care l-ar vrea cei care vor sa fie in pas cu moda, insa rolul sau este mai mult de a te ajuta sa fii mai activ decat sa fie un accesoriu la tinutele de iesit in oras.

Cel mai bun telefon de pe piata: Eleganta si performanta la superlativ (Galerie foto)

Design

Am ales acest model pentru design-ul sau sport si minimalist: e realizat dintr-un material cauciucat, iar ecranul este mic. De asemenea, ai la dispozitie un singur buton, cu ajutorul caruia poti sa consulti minutele de activitate, distanta parcursa sau caloriile arse, de exemplu.

Bratara se prinde bine de mana, cu toate ca este putin rigida, asa ca poate deveni incomoda uneori. Per total, nu arata rau, dar acest lucru tine cont de gusturi. Iar pana la urma, o poti ascunde sub maneca de la pulover sau de la geaca oricand simti nevoia.

Bateria e ok, te tine intre 5 si 7 zile, iar incarcarea se face de la laptop, cu ajutorul unui cablu USB.

Companiile care fac astfel de dispozitive se bazeaza pe faptul ca e mai usor sa tii la mana ceva usor (o bratara de fitness sau un ceas inteligent) decat sa porti telefonul oriunde dupa tine pentru a-ti monitoriza activitatea.

Gandeste-te ca iesi la alergat si esti nevoit sa bagi in buzunar smartphone-ul. Pe langa faptul ca atarna destul de greu, mai exista si riscul sa-l scapi pe jos.

Acesta este un mare avantaj al bratarii de fitness, dar oare compenseaza minusurile?

Ce stie sa faca Charge

Charge iti arata pe ecran informatii precum ora, numarul de pasi, cati kilometri ai parcurs, cate calorii ai ars si cate scari ai urcat pe parcursul unei zile. De asemenea, ai la dispozitie si un cronometru.

Dar, ca orice dispozitiv inteligent, el vine la pachet cu o aplicatie pentru smartphone. Ceea ce e mai mult decat binevenit, caci ecranul minuscul al bratarii nu iti poate oferi decat informatiile de baza.

Charge se conecteaza la telefon prin Bluetooth. Datele despre activitatea utilizatorului sunt stocate de bratara si pot fi sincronizate cu aplicatia de pe smartphone, care e o extensie a dispozitivului.

Pe aplicatie poti sa vezi evolutia pe zile, cu grafice colorate, dar ai parte si de alte functii. De exemplu, poti vedea daca faci miscare in fiecare ora, iti poti face un program de somn sau un plan alimentar, daca vrei sa slabesti sau sa mananci mai sanatos.

O alta functie iti permite sa introduci cantitatea de lichide pe care o bei zilnic, pentru a fi sigur ca esti hidratat cum trebuie.

De asemenea, ca sa fii si mai motivat, iti poti seta niste teluri (zilnice sau saptamanale), iar aplicatia iti trimite notificari legate de cat de aproape (sau de departe) esti sa-ti atingi scopul setat.

In plus, te poti conecta si cu prietenii care au Charge si poti face comparatii (sau competitii) cu ei.

Un mare beneficiu al dispozitivelor de tip wearable, adica bratari de fitness sau ceasuri inteligente, este ca poti primi anumite notificari la gadgetul pe care il porti la mana.

Ele isi dovedesc utilitatea mai ales cand conduci. Sa zicem ca esti in masina si ai la mana Charge, care e conectat la telefon. In momentul cand te suna cineva, poti vedea pe ecranul bratarii inteligente cine te apeleaza. Similar e si cu mesajele. Asa ca nu vei mai fi nevoit sa te uiti la telefon, deci nu vei mai fi la fel de distras.

Problema e ca nu prea ai de ce sa le cumperi

Compania Fitbit este unul dintre pionierii dispozitivelor de tip wearable. A fost fondata in 2007, intr-o perioada in care telefoanele nu erau atat de inteligente pe cat sunt astazi.

In consecinta, produsele sale au devenit populare in special in randul pasionatilor de miscare si erau aproape o necesitate pentru cei ce voiau sa slabeasca si sa-si monitorizeze evolutia.

Problema e ca astfel de dispozitive nu au ajuns la fel de populare ca telefoanele. Au avut parte de un boost in urma cu cativa ani, dar acum se afla undeva in purgatoriu. Iar Fitbit resimte acest lucru din plin.

Concurenta e mai acerba (sa ne gandim ca se bate cu un produs al unui gigant IT, anume Apple Watch), cheltuielile sunt mai mari, astfel ca profitul in primul trimestru din acest an a scazut cu 77% fata de cel anterior.

Marea piatra de incercare pentru astfel de produse este gasirea unui sens bine definit in viata de zi cu zi a utilizatorului. Iar pana acum, niciun produs nu a reusit sa faca acest lucru. Drept consecinta, bratarile fitness au ramas un produs de nisa, destinat doar celor care vor sa faca miscare si sa-si monitorizeze evolutia.

Comparatia cu o aplicatie de pe telefon

Fitbit a mers la sigur cu Charge si a mizat pe simplitate. Ecranul e mic, design-ul e minimalist, iar aplicatia ce-l insoteste are o interfata prietenoasa si e usor de folosit. Da, stie sa faca multe, insa producatorii de telefoane s-au prins de acest lucru si au inceput sa-si dezvolte aplicatii proprii de monitorizare a activitatii utilizatorilor.

Am comparat aplicatia nativa a telefonului meu Samsung Galaxy S6, numita S Health, cu ce ofera Charge. Deloc surprinzator, ea poate face mai multe.

Pe langa masurarea numarului de pasi, a distantei parcurse, a caloriilor arse, a cantitatii de lichide baute, are plan de mancare, de activitate si de somn. La fel ca in cazul Charge, poti sa-ti setezi anumite teluri pe care vrei sa le atingi si poti impartasi rezultatele cu prietenii tai.

Insa S Health, fiind o aplicatie nativa telefonului, se mai foloseste de unele functii ale acestuia. Astfel, iti poti masura pulsul, indicele de stres, tensiunea, glicemia si cantitatea de hemoglobina oxigenata din sange.

Nu, nu e nevoie de ace, ci doar sa pui degetul pe senzorul de infrarosu, iar informatiile sunt aproximative, insa ideea e ca ai parte de mai multe beneficii decat ofera Charge. In plus, iti poti face un plan de antrenament la sala si poti vedea care sunt exercitiile care ard cele mai multe calorii.

In loc de concluzie

Deci de ce as avea doua aplicatii in telefon de masurare a activitatii? De ce as da 530 de lei pe un dispozitiv care face ceva ce deja poate face smartphone-ul meu? Iar daca vreau sa ies la alergat, pot sa-mi prind telefonul pe brat cu o husa speciala, care e mult mai ieftina.

Sursa fotografii: Ziare.com

Consider ca Charge este un produs de nisa, destinat doar pasionatilor de miscare care vor sa se monitorizeze constant si care au la dispozitie cateva sute de lei de dat din portofel.

Dispozitivul a fost pus la dispozitie de eMag.ro

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#review Fitbit Charge, #Fitbit Charge, #bratara fitness, #bratara fitness Fitbit , #gadget