Ziare.com

Masina de serviciu poate fi urmarita de sef prin GPS - Ce drepturi ai si ce amenzi pot fi date

de Constantin Pescaru
Luni, 11 Iulie 2016, ora 07:50

   

Masina de serviciu poate fi urmarita de sef prin GPS - Ce drepturi ai si ce amenzi pot fi date
Masina de serviciu este un mare plus la job. Ai tot timpul la indemana un mijloc de transport, firma iti deconteaza multe dintre alimentarile la benzinarie, iar tu nu trebuie sa-ti bati capul cu actele si reviziile.

Insa seful te poate urmari. Mai exact, conducerea companiei poate obtine acces la datele GPS ale automobilului. Cel mai adesea, motivul invocat este "apararea fata de un eventual furt".

Insa cum afli daca te urmareste seful? Poate face asa ceva pe sest? Ce drepturi ai?

Angajatorul care doreste sa recurga la utilizarea unui astfel de sistem de localizare geografica intra sub incidenta Legii nr. 677/2001, au explicat reprezentantii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru Ziare.com.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Prelucrarea datelor cu caracter personal obtinute prin intermediul sistemului GPS se poate face doar cu acordul angajatului care va folosi masina respectiva.

Numai in cazuri exceptionale nu e nevoie de consimtamantul acestuia, dar legea specifica clar ca salariatul trebuie sa fie notificat si atunci de faptul ca automobilul pe care il conduce e monitorizat de conducerea firmei. In plus, angajatorul trebuie "sa dovedeasca un interes legitim" pentru preluarea datelor personale de la GPS, potrivit ANSPDCP.

Iata care sunt conditiile care trebuie indeplinite in cazurile exceptionale:

  • angajatorul trebuie sa faca, inainte de instalarea unor astfel de sisteme de supraveghere, o evaluare a riscurilor la care se supune activitatea sa, pentru a stabili necesitatea implementarii lor, precum si existenta altor posibilitati de indeplinire a scopului propus, intrucat astfel de dispozitive de geolocalizare comporta anumite riscuri in privinta drepturilor si libertatilor angajatului care utilizeaza autovehiculul respectiv;
  • angajatorul trebuie sa respecte dreptul la informare al salariatilor, precum si celelalte drepturi ale persoanelor vizate (dreptul de opozitie, de interventie, de plangere la Autoritatea nationala de supraveghere), asa cum sunt stabilite de lege;
  • intrucat pot fi afectate drepturile salariatilor, este necesara si consultarea prealabila a organismelor reprezentative ale acestora (de exemplu, sindicatul).


Seful nu are voie sa faca monitorizarea masinilor de capul sau.

Avand in vedere ca, pentru prelucrarea de date prin sistemul de geolocalizare, angajatorul are calitatea de operator de date, e obligat sa notifice ANSPDCP in vederea "analizarii notificarii si inregistrarii acesteia in Registrul electronic de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal".

Ce sanctiuni pot fi date

Dar ce faci daca seful iti urmareste masina fara acordul tau? Ori in cazul in care refuza sa-ti ofere informatii?

Autoritatea Nationala de Supraveghere ne-a explicat care sunt pasii de urmat.

  • Mai intai, angajatul trebuie sa faca o plangere la companie;
  • De preferat e ca aceasta sa fie o cerere scrisa, semnata si datata, eventual trimisa prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, pentru a se putea dovedi depunerea;
  • Daca in 15 zile nu primeste niciun raspuns, angajatul poate depune aceeasi plangere la Autoritatea Nationala de Supraveghere, la care sa anexeze o copie a corespondentei purtate cu respectivul angajator.

Daca Autoritatea Nationala de Supraveghere constata incalcarea legii, atunci compania poate fi amendata cu sume cuprinse intre cateva sute de lei si cateva zeci de mii de lei.

Iata ce prevede legea nr. 677/2001:

  • "omisiunea de a notifica si notificarea cu rea-credinta" se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 10.000 lei;
  • "prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal" se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 25.000 lei.
  • "neindeplinirea obligatiilor privind confidentialitatea si aplicarea masurilor de securitate" se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 50.000 lei
  • "refuzul de a furniza informatii" se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 15.000 lei.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17534 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor