Ai cazut prada unei fraude bancare? Ce trebuie sa faci ca sa iti recuperezi banii

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:03
29732 citiri
Ai cazut prada unei fraude bancare? Ce trebuie sa faci ca sa iti recuperezi banii

Mai putin de jumatate dintre cei care au pierdut bani in urma unor fraude bancare nu au reusit sa-si mai recupereze paguba, arata un studiu recent. In aceste conditii, romanii trebuie sa stie care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze astfel de cazuri.

Exista mai multe etape pe care un client al unei banci trebuie sa le parcurga in cazul in care observa ca un hacker s-a folosit de banii de pe cardul sau, a aratat Alin Damian, Online Threats Researcher la Bitdefender, pentru Ziare.com.

Ce amenintari grave ne pandesc pe Internet - raport

  • Apelarea bancii emitente a cardului pentru blocarea acestuia

Prima data, clientul trebuie sa sune banca de care apartine pentru a cere blocarea cardului cu care a fost facuta tranzactia. In felul acesta, clientul limiteaza daunele pentru situatia in care cardul a fost compromis si ar putea fi refolosit.

  • Returnarea cardului la banca si completarea unei declaratii referitoare la incident, in care sa ofere cat mai multe detalii despre tranzactia/tranzactiile respective

Apoi, clientul trebuie sa se prezinte la banca, unde completeaza o cerere-tip in care declara ca a fost victima unei fraude, mentionand ca tranzactia X cu valoarea Y nu a fost facuta de el.

  • Reclamarea incidentului si la Politie

Este necesara si depunerea unei plangeri la Politie. Unele banci considera acest pas obligatoriu pentru recuperarea daunelor, altele doar sfatuiesc clientii in acest sens.

In ce consta analiza bancii

Mai departe, odata facute aceste demersuri, clientul va astepta ca litigiul sa fie

solutionat de catre banca. Acest lucru presupune ca banca sau bancile implicate sa

verifice detaliile tranzactiei (site-ul unde a fost facuta plata, cand, de catre

cine, de la ce IP, daca victima a mai cumparat in trecut de pe acel site etc.), urmand ca in termen de 30-45 de zile sa solutioneze cererea.

Reprezentantii Millennium Bank au precizat, pentru Ziare.com, ca bancile analizeaza cazurile luand in calcul natura elementelor de securitate personalizate ale cardurilor (de exemplu, coduri de securitate), situatia in care acestea au fost pierdute/furate, respectarea sau nerespectarea de catre clienti a obligatiilor care le revin.

Pentru aceasta etapa, bancile aplica prevederile Ordonantei de urgenta privind serviciile de plata nr. 113/octombrie 2009 publicata in MO 385/12.10.2009 si ale regulamentelor organizatiei internationale sub care a fost emis cardul (Visa sau MasterCard).

In ce conditii iti poti primi banii inapoi

Bancile despagubesc integral clientii care au respectat toate obligatiile ce le revin: au utilizat cardul in conformitate cu termenii specificati in Conditiile Generale Bancare, au luat toate masurile posibile pentru pastrarea in siguranta a elementelor de securitate personalizate ale cardului (de exemplu, coduri de securitate), conform reprezentantilor Millennium Bank.

Insa exista si cazuri in care banca nu poate face nimic, cum ar fi situatia in care clientul raporteaza o frauda ce a fost facuta de catre un escroc, cumparand ceva de pe un site de pe care clientul comanda in mod frecvent.

"Noi le recomandam utilizatorilor si clientilor bancari sa foloseasca o solutie antivirus si sa o mentina actualizata. Acest lucru ii protejeaza nu doar de virusi si de amenintari informatice de tip 0-day, ci si de fraude si phishing, pentru a evita situatiile in care raman si fara bunurile cumparate online, si fara banii de pe card", a sugerat expertul BitDefender.

Bancile nu se mai jefuiesc cu pistoale - Cum te aperi de hotii care iti golesc contul cu un click - Interviu

Studiu ingrijorator: mai putin de jumatate dintre clientii pagubiti isi recupereaza banii

Numai 45% dintre utilizatorii care au fost victime ale fraudelor online si-au primit toti banii inapoi, in timp ce alti 14% au recuperat o parte a banilor furati, potrivit studiului global Kaspersky Consumer Security Risks, realizat de catre B2B International si Kaspersky Lab.

Cate dintre victimele fraudelor online isi mai recupereaza banii

Din pacate, restul de 41% nu au mai primit nimic. De asemenea, o treime dintre victime au facut plangeri catre autoritatile in drept pentru a incerca sa rezolve problema fraudei, iar in 17% dintre cazuri banii au disparut in timpul sesiunilor de e-banking, in timp ce 13% dintre victime erau clienti ai magazinelor online.

Pe de alta parte, studiul B2B International releva faptul ca magazinele online si bancile returneaza banii clientilor in proportie mai mare decat sistemele de plati online, intr-un raport de 15% la 12%.

Numai unul din zece repondenti au fost destul de norocosi incat sa isi primeasca toti banii inapoi.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#recuperare bani frauda card, #recuperare bani frauda bancara, #hacket frauda bancara, #frauda bancara Romania , #hacker