AP: Hackerii romani, specializati in matematica si calculatoare pe vremea lui Ceausescu

Duminica, 12 Mai 2013, ora 21:26
6044 citiri
AP: Hackerii romani, specializati in matematica si calculatoare pe vremea lui Ceausescu
Foto: France 24

Forte de ordine din toata lumea, printre care si Romania, au contribuit la destructurarea recenta a unei retele de infractori cibernetici care au furat o suma totala de 45 de milioane de dolari din bancomate, acesta fiind numai unul dintre cazurile tot mai numeroase ale unui val fara precedent de atacuri cibernetice sofisticate.

Potrivit unui investigator al Centrului de Criminalitate Informatica din Europol, Marcin Skowronek, cetatenii din Europa sunt destul de bine protejati impotriva acestui tip de frauda, insa cele mai populare destinatii pentru aceste infractiuni sunt Statele Unite ale Americii si Republica Dominicana, informeaza agentia Associated Press, citata de The Denver Post.

Investigatorii americani au transmis, joi, ca o banda de infractori cibernetici au jefuit bancomate din 27 de tari, in doua atacuri - 5 milioane de dolari in luna decembrie si 40 de milioane de dolari in luna februarie, in decurs de 10 ore fiind desfasurate 36.000 de tranzactii.

Retea internationala de infractori cibernetici, prinsa cu ajutorul politistilor romani

O infractiune similara a dus la arestarea a 50 de persoane, in anul 2013, in Europa, in timpul unei operatiuni comune a politiei din Romaniei si a Europolului.

Investigatorii au descoperit ateliere ilegale in care se produceau dispozitive si software pentru a manipula aceste bancomate. Echipamente electronice, informatii financiare, carduri clonate si sume de bani au fost confiscate in timpul unor raiduri din Romania si Marea Britanie.

Fraudele bancare sau inselatoriile de la bancomate sunt comune in Romania, una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana, potrivit Transparency International, noteaza AP.

Sub dictatura fostului lider comunist Nicolae Ceausescu, care a fost inlaturat de la putere si executat in 1989, romanii s-au specializat in matematica si in coduri informatice, iar bandele criminale au profitat de aceste abilitati.

Traditia a continuat, remarca AP, iar elevii romani sunt mai avansati in matematica decat multi dintre ceilalti tineri europeni.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#AP hackeri romani, #hackeri romani matematica Ceausescu, #hackeri romani Ceausescu , #hacker