Armata de postaci a lui Putin nu e singura: Cum incearca britanicii sau chinezii sa manipuleze pe Net

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 11:36
5030 citiri
Armata de postaci a lui Putin nu e singura: Cum incearca britanicii sau chinezii sa manipuleze pe Net

In ultima perioada au aparut dezvaluiri interesante despre "armata de postaci" finantata de Moscova sa umple Internetul cu opinii favorabile Kremlinului, insa guvernul rus nu este singurul care apeleaza la troli pentru a promova anumite idei.

Printre tarile despre care au aparut informatii ca ar plati persoane sa posteze comentarii in mediul online se numara Marea Britanie, Ucraina, India si China, se arata intr-o analiza The Guardian.

Noi dezvaluiri din armata de postaci a lui Putin - Ce face si cat castiga un "trol" care lucreaza pentru Kremlin

Marea Britanie

Potrivit documentelor facute publice de Edward Snowden, serviciile secrete britanice GCHQ au apelat la tot felul de instrumente pentru a influenta dezbaterile de pe Internet, pentru a schimba rezultatele sondajelor si pentru a "sanctiona" diverse mesaje postate pe YouTube.

First Look Media, care a publicat scurgerile de documente secrete ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din SUA, a descris aceste instrumente drept o arma a serviciilor britanice in stapanirea artelor intunecate ale Internetului, o modalitate prin care "hackerii sa faca ravagii online".

Se presupune ca angajatii GCHQ erau incurajati sa "gandeasca in ansamblu" in legatura cu ce pot face pentru a ajuta la schimbarea perceptiei prezente pe Internet despre agentie.

Serviciul din Marea Britanie a spus ca programele sale, care au numele de cod Warpath, Silver Lord si Rolling Thunder, au fost in intregime "in concordanta cu legislatia" si strict monitorizate.

Ucraina

Si Guvernul de la Kiev foloseste ca tactica manipularea pe Internet, insa actiunile sale nu sunt chiar atat de ascunse. In decembrie 2014, Ucraina a infiintat Ministerul Informational pentru a combate propaganda rusa. Acesta a primit numele popular de "ministerul adevarului".

Noi marturii din "armata de postaci" a lui Putin: Interviul de angajare si strategia de propaganda

In urma cu cateva luni, ministrul Yuri Stets a lansat "armata informationala" si a facut apel la cetatenii ucraineni sa se alature luptei pe Internet impotriva propagandei ruse.

Oficialul de la Kiev a declarat ca peste 20.000 de persoane au decis sa faca parte din armata de postaci a Ucrainei. Prima sarcina a acestui grup a fost sa creeze cat mai multe conturi pe retelele sociale si sa se imprieteneasca cu locuitori din estul separatist al Ucrainei.

Toate acestea fac parte din lupta impotriva dezinformarii Rusiei, care actioneaza nu doar prin troli, ci chiar prin importante institutii de presa, de exemplu Sputnik.

Dezvaluiri din "armata de postaci" a lui Putin - cum functioneaza propaganda rusa pe Internet

India

In timpul alegerilor din 2014 din India, doua partide importante au fost acuzate ca au angajat "troli politici" pentru a posta comentarii favorabile despre ele pe bloguri si retele de socializare.

Times of India a scris ca politicienii au abordat mai multi formatori de opinie si le-au cerut sa participe la aceasta campanie. Este vorba inclusiv despre personalitati ale caror pareri ajungeau in presa centrala.

China

Si despre guvernul chinez se crede ca are o armata de postaci, care are rolul de a pune intr-o lumina favorabila Partidul Comunist aflat la putere. Grupul este numit "50-cent army", ca o aluzie la faptul ca trolii sunt platiti cu foarte putin bani pentru prestatia lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#guvern postaci, #Marea Britanie postaci, #China postaci, #Ucraina postaci, #armata troli Rusia , #hacker