Atacurile cibernetice: O confruntare spinoasa intre Rusia si Occident

Luni, 10 Octombrie 2016, ora 06:50
6120 citiri
Atacurile cibernetice: O confruntare spinoasa intre Rusia si Occident
Foto: Pixabay

Hackerii rusi au fost acuzati de Statele Unite de faptul ca au instrumentat mai multe atacuri cibernetice impotriva organizatiilor politice americane, pentru a influenta alegerile prezidentiale. Totusi, oficialii din tara condusa de Vladimir Putin au negat.

Hillary Clinton, candidatul democratilor pentru fotoliul de la Casa Alba, a transmis ca partidul sau a fost vizat recent de un astfel de atac, in timp ce secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a avertizat ca Rusia incearca sa-si bage coada in treburile SUA, potrivit BBC News.

Mai mult, o baza de date cu americanii cu drept de vot ar fi fost "pradata" de hackeri in doua state americane, in timp ce FBI investigheaza daca rusii au spart serverele publicatiei New York Times.

Ideea e ca astfel de acuzatii nu reprezinta ceva nou, caci Rusia si SUA au o istorie indelungata in ceea ce priveste atacurile cibernetice.

Suspiciuni peste suspiciuni

Rusia e suspectata de cel putin un deceniu ca deruleaza atacuri cibernetice asupra adversarilor politici, iar momentele alese coincid cu perioadele in care tensiunile dintre cele doua tari escaladeaza.

In primavara anului 2007, liderii de la Moscova s-au simtit lezati de indepartarea unui monument sovietic din centrul capitalei Estoniei, Tallinn. La scurt timp, guvernul estonian, bancile si site-urile ziarelor locale au fost atacate de hackeri.

Un tanar activist pro-Kremlin a revendicat actiunea si a explicat ca a doborat respectivele servere pentru ca Estonia a dat dovada de nesupunere fata de mama-Rusia.

Iar documentele publicate de Wikileaks arata cum s-a vazut acest lucru din SUA: americanii cred ca acesta a fost primul atac cibernetic asupra unei natiuni.

In urmatorul an, mai multe site-uri ale guvernului din Georgia au fost atacate in contextul razboiului cu Rusia, care a pornit in august 2008. In acel moment, Moscova a fost acuzata ca a demarat o campanie online impotriva tarii vecine.

Nici Ucraina nu a scapat de "armele" online ale statului condus de Vladimir Putin, dupa ce tensiunile din estul tarii au escaladat. Un atac cibernetic de amploare a avut loc pe 23 decembrie 2015, cand hackerii au preluat controlul infrastructurii energetice din regiunea Ivano-Frankivsk, astfel ca sute de mii de ucraineni au ramas fara curent.

Iar Moscova a fost suspectul principal in acest caz.

Rusia a pus ochii si pe Occident

In ultima vreme, tara condusa de Vladimir Putin pare ca s-a orientat catre Occident. Asta in conditiile in care relatiile cu SUA si UE nu sunt deloc bune, din cauza disensiunilor privind razboaiele din Siria si Ucraina.

In mai 2016, serviciul german de informatii (BfV) a transmis ca cineva a incercat sa saboteze infrastructura de Internet a tarii.

Iar seful BfV a mentionat ca banuieste ca atacul a fost orchestrat de Rusia.

Mai mult, in august, Agentia Mondiala Antidopping a precizat ca hackerii au accesat informatii personale despre atleta de origine rusa Yulia Stepanova, care a facut dezvaluiri legate de un scandal urias de dopaj din tara sa de bastina.

Rusia spune ca nu si-a bagat nasul in alegerile prezidentiale din SUA

In cea mai mare parte, Moscova a negat acuzatiile de atacuri cibernetice sponsorizate de stat. Asa se intampla si acum, cand a insistat ca nu a intervenit in niciun fel in campania pentru alegerile prezidentiale din SUA.

"Rusia nu face asa ceva la nivel de stat", a sustinut de curand presedintele rus Vladimir Putin in cadrul unui interviu acordat Bloomberg.

La randul sau, ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a numit acuzatiile drept "un nonsens", in timp ce purtatorul de cuvant al MAE, Maria Zakharova, a spus ca "nu doar o data" America nu a adus dovezi concludente in acest sens.

Mai mult, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, a mentionat ca aceste acuzatii sunt nefondate.

Si expertii in securitate rusi sunt sceptici

IT-istii rusi privesc cu o urma de indoiala posibilitatea ca statul sa fi ordonat toate aceste atacuri.

"Hackerii rusi reprezinta un mit, iar asa-numita lor existenta e bazata pe factori politici si economici", a precizat Yevgeny Klimov, un expert in securitate cibernetica la firma Informzashchita.

De asemenea, "acest stereotip al anilor 1990 si 2000 e folosit in special pentru propaganda", a spus Artyom Baranov, analist la compania slovaca ESET.

Iar Alexander Gostev de la Kaspersky Lab, care produce antivirusul cu acelasi nume, a aratat ca daca hackerii stiu rusa asta nu inseamna ca sunt si rusi.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Rusia atacuri cibernetice Occident, #hackeri rusi Occident , #hacker
Comentarii
Poza profesoru
profesoru
rank 3
Probabil că hackerii sunt ruşi. Dar revendicarea atacului din
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2