Hackerii dau tunuri de milioane de dolari: Pagube uriase produse de atacurile cibernetice

Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 16:14
2384 citiri
Hackerii dau tunuri de milioane de dolari: Pagube uriase produse de atacurile cibernetice
Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile pierd anual milioane de dolari din cauza atacurilor cibernetice, astfel ca fenomenul este ingrijorator.

Costul pentru firmele americane este de 15,4 milioane de dolari, de doua ori mai mare fata de media la nivel global (7,7 milioane de dolari), arata un nou studiu realizat de HP si Ponemon Institute of Cyber Crime din SUA, citat de CNN Money.

Sondajul realizat in randul a 2.000 de directori si angajati din 250 de organizatii din toata lumea a aratat ca atacurile cibernetice afecteaza toate ramurile industriei.

Cele mai periculoase sunt cele care implica un malware, dar si cele de tip DDoS (cand hackerii "darama" un site prin trimiterea unui flux foarte mare de trafic).

Sectorul serviciilor financiare si cel energetic sunt afectate cel mai mult, costurile atacurilor fiind de 13,5 milioane de dolari, respectiv 12,8 milioane de dolari.

Atacurile cibernetice se extind tot mai mult, gratie asa-numitului "Internet ascuns", de unde afla informatii si cumpara aparatura necesara sau software-uri periculoase.

Firma de securitate Incapsula sustine ca, pentru hackeri, pretul lansarii unui atac de tip DDoS a scazut la 38 de dolari pe ora. Pe de alta parte, costurile resimtite de compania vizata ajunge la 40.000 de dolari pe ora.

Avertismentul SRI

Situatia e alarmanta si in Romania. Directorul adjunct al Centrului National CYBERINT din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Gabriel Mazilu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca "in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste".

"Recunoastem public, in conferintele de presa, da, nivelul amenintarii cibernetice a crescut de la an la an, incepand din 2008, anul in care am inceput in mod institutional sa evaluam nivelul amenintarii cibernetice, an in care a fost constituit Centrul National CYBERINT in interiorul SRI. Practic, constatam ca, in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste. Aceasta crestere este una semnificativa si calitativa", a explicat acesta, la finalul lunii trecute.

Avertisment de la SRI: Atacurile pe Internet sunt in crestere in Romania

Gabriel Mazilu s-a referit si la factorii care determina cresterea nivelului amenintarii cibernetice.

"Romania, datorita pozitionarii pe care o are, si aici ma refer la sistemul de aliante din care facem parte, calitatea de membru al Uniunii Europene, pozitia geostrategica in care suntem, toate evenimentele in care suntem parte sunt factori care determina cresterea nivelului amenintarii cibernetice. Din acest punct de vedere, Romania nu este o victima colaterala, ci este, alaturi de celelalte state europene, o tinta explicita a acestor atacuri", a precizat reprezentantul Centrului National CYBERINT.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#pagube atacuri cibernetice, #pagube firme hackeri , #hacker