Atentie: Iti place sa te joci pe telefon? Un virus sofisticat iti incarca factura

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 15:32
4051 citiri
Atentie: Iti place sa te joci pe telefon? Un virus sofisticat iti incarca factura
Foto: Arhiva Ziare.com

Un virus sofisticat a fost identificat in sapte jocuri disponibile in magazinul de aplicatii Google Play.

El e capabil sa treaca de codurile de securitate CAPTCHA (imagini folosite pentru a diferentia oamenii de servicii automate) si abona prin SMS la servicii premium, cu suprataxa, fara acordul utilizatorului.

Potrivit specialistilor in securitate ai Bitdefender, virusul Android.Trojan.MKero a aparut initial la sfarsitul anului 2014, insa a fost distribuit exclusiv prin magazinele de aplicatii neoficiale si pe retelele de socializare populare in Europa de Est, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Dar versiunile recente au incetat sa utilizeze forme usor de depistat si actioneaza folosind metode sofisticate de criptare a codului periculos.

O aplicatie pentru amatorii de filme porno ascunde un secret murdar: Iti face poze si te santajeaza

Din ce in ce mai sofisticat

Virusul Android.Trojan.MKero.A a fost identificat recent in premiera in magazinul oficial Google Play, dovada ca hackerii au reusit sa dezvolte noi moduri de a-l impacheta, pentru ca aplicatiile infectate sa nu fie depistate de filtrul de analiza automata Google Bouncer.

Compania a fost notificata de existenta aplicatiilor infectate din magazinul Play.

Complexitatea virusului consta in abilitatea de a putea completa codurile de autentificare CAPTCHA prin redirectionarea cererilor catre serviciul de transformare a imaginilor in text Antigate.com. Serviciul trimite codul de securitate inapoi catre virus, iar acesta reuseste sa se autentifice si sa contracteze prin SMS servicii premium in numele utilizatorului, fara ca acesta sa fie informat.

Sute de mii de utilizatori, in pericol

Doua dintre aplicatiile din Google Play care raspandesc virusul de tip Trojan au fost instalate de peste 100.000 de utilizatori. Investigatia Bitdefender arata ca aplicatiile se aflau de mult timp in Google Play si au fost constant actualizate.

Cel putin un dezvoltator, care opereaza sub numele "Like Gaming", a furnizat mai mult de una dintre aplicatiile infectate, insa nu a folosit virusul Trojan in toate versiunile dezvoltate.

Detectarea si inlaturarea virusului se fac cu mare dificultate avand in vedere abilitatea de a opera silentios pe telefonul cu sistem Android al victimei.

Specialistii in securitate ai Bitdefender le recomanda utilizatorilor sa isi instaleze o solutie de securitate destinata terminalului mobil pentru a gasi aplicatiile infectate si a le impiedica sa produca pierderi banesti sau ale datelor personale.

C.P.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#virus telefon jocuri, #virus jocuri google play , #hacker