Avertisment socant: Esti spionat de propria masina, iar datele colectate ar putea imbogati producatorii auto

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 11:58
8601 citiri
Avertisment socant: Esti spionat de propria masina, iar datele colectate ar putea imbogati producatorii auto
Foto: Arhiva Ziare.com

Mii de soferi europeni sunt spionati de masinile lor, iar producatorii auto pot vinde informatiile colectate in scop publicitar incepand cu anul 2018, a avertizat Federatia Internationala a Automobilelor (FIA) din Bruxelles.

Astfel, FIA a lansat o campanie de informare pe acest subiect si a cerut ca autoritatile sa implementeze mai multe masuri pentru protejarea in mod corespunzator a datelor culese de automobile, arata The Independent.

Un studiu realizat pe 12.000 de persoane din 12 tari a relevat ca 90% dintre respondenti vor ca informatiile colectate de masini sa ramana in mainile lor si nu accepta ca aceste date sa fie vandute de producatorii auto la terte parti, care le pot folosi pentru a oferi reclama personalizata.

"Automobilul meu, datele mele" - acesta este numele campaniei, a transmis purtatorul de cuvant al FIA, Andrea Campbell.

Ea a atras atentia ca informatiile culese de masini nu sunt protejate in mod specific de legile UE.

Europenii pun tunurile pe companiile americane, de teama spionajului - Ce decizie a luat Microsoft

"Din 2018, fiecare masina noua va avea o cutie wireless pentru siguranta in trafic. Producatorii auto pot urmari pe unde te plimbi cu masina si iti arunca in fata termenii si conditiile lor. Tocmai de aceea ne zbatem pentru o lege speciala pentru protejarea datelor utilizatorilor si in domeniul auto", a adaugat reprezentantul FIA.

Momentan, informatiile culese ajung doar la producatorii auto, dar din 2018 acest lucru se va schimba.

Ce fel de informatii pot fi colectate de masinile care folosesc tehnologii de navigare sau sisteme multimedia?

De exemplu, masinile pot stoca date referitoare la durata calatoriilor, viteza, cat de des accelerezi sau franezi brusc, precum si locul unde parchezi de cele mai multe ori, de cate ori alimentezi sau care au fost cele mai recente destinatii in care ai ajuns cu masina.

Exista si unele sisteme inteligente incorporate in automobile care identifica daca soferul incalca regulile de siguranta sau cand duce telefonul la ureche, numara cati pasageri sunt in masina si analizeaza problemele motorului.

Ai masina cu asistent de parcare sau cu GPS? Atunci trebuie sa stii ca tot ce faci e urmarit de producatorul auto.

Bani din informatii personale

Ei bine, toate aceste date sunt culese si pot fi extrem de valoroase, putand fi exploatate in scop publicitar.

"Consumatorii au dreptul sa stie ce informatii sunt colectate atunci cand conduc. Momentan, doar producatorii au acces la aceste date. Europenii trebuie sa decida singuri ce se intampla mai departe, daca doresc sa fie exploatate in scop publicitar sau nu. De asemenea, ar trebui sa aiba posibilitatea sa opreasca cumva colectarea de date", a opinat europarlamentarul german Evelyne Gebhardt.

Expertul in protejarea datelor Davi Ottenheimer arata ca producatorii auto ar putea folosi informatiile colectate de la soferi in acelasi mod in care sunt folosite de Facebook, Google si alte companii IT.

Un purtator de cuvant al Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) cu sediul in Bruxelles a transmis ca au fost adoptate recent cinci principii ale protejarii datelor, insa nu va fi facuta o lege speciala pentru cazul automobilelor. Cel putin momentan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#sipon masini, #masini informatii colectate, #masini date colectate , #hacker