Baietii "rai" ai Internetului

Duminica, 30 Iunie 2013, ora 12:14
3664 citiri
Baietii "rai" ai Internetului
Foto: Flickr

Considerati eroi de activistii libertatii Internetului, au pus gratuit fisiere la dispozitia a milioane de utilizatori din intreaga lume, in virtutea ideii de acces egal la informatie.

Idealurile sau pasiunile lor i-au adus insa in conflict cu autoritatile, propria libertate ajungand sa fie periclitata.

Shawn Fanning, un programator american de 18 ani care tocmai abandonase facultatea, a creat in 1999 Napster, un site care permitea accesul gratuit la muzica al utilizatorilor, serviciu cunoscut in prezent sub denumirea de streaming audio, declansand o adevarata revolutie pe Internet.

Acest lucru nu a fost pe placul caselor de discuri, ale caror venituri au scazut puternic, iar serviciul a fost inchis in urma mai multor actiuni in justitie.

In 2011, Napster a fost relansat legal, contra cost, ca parte a serviciului digital de vanzare a melodiilor Rhapsody, scrie Business Insider.

Fondatorii The Pirate Bay, Gottfrid Svartholm si Fredrik Neij, au lansat cunoscutul site de torrente in 2003, in Suedia, iar acesta a devenit rapid unul dintre cele mai mari site-uri de profil din lume, permitand utilizatorilor sa descarce si sa partajeze continut legal, dar si continut protejat prin drepturi de autor.

In 2009, Svartholm si Neij au fost gasiti vinovati de catre un tribunal suedez de incalcarea dreptului de copyright, condamnati la cate un an de inchisoare si plata unor amenzi de cate 905.000 de dolari. Ca urmare a recursurilor repetate facute, Neij nu si-a inceput inca sentinta.

In schimb, Svartholm a fost extradat in 2012 din Cambodgia in Suedia pentru a ispasi o pedeapsa de un an. In plus, in luna iunie a acestui an, el a primit o sentinta de doi ani de inchisoare, fiind gasit vinovat pentru atacuri informatice asupra unei companii care administraza informatii ale Fiscului suedez.

Julian Assange, antreprenor australian si unul dintre cei mai cunoscuti militanti pentru libertatea de exprimare online, a publicat, prin intermediul platformei WikiLeaks, documente confidentiale si secrete guvernamentale, obtinute in urma conexiunilor stabilite cu persoane cheie din diverse institutii. In acelasi timp, el a reusit sa se sustraga justitiei timp de mai multi ani.

Assange a fost arestat pe 7 decembrie 2010, la Londra, dupa ce a fost acuzat in Suedia de comiterea unor agresiuni sexuale, acuzatii pe care le-a negat. Dupa ce a petrecut zece zile in inchisoare si 590 de zile sub arest la domiciliu, a obtinut azil politic in Ecuador.

Aaron Swartz, cofondator al retelei de socializare Reddit si, la randul lui, un militant pentru accesul liber la informatie, a fost arestat in 2011 pentru piratarea si descarcarea, cu ajutorul unui calculator ascuns in incinta prestigiosului MIT (Massachusetts Institute of Technology), de materiale stiintifice si literare de pe JSTOR, un jurnal online de publicatii universitare, accesibil doar pe baza de abonament.

Desi initial acuzatiile au fost retrase, procurorul din Massachusetts a inceput urmarirea penala impotriva sa, Swartz riscand o pedeapsa cu inchisoarea de peste 30 de ani si plata unei amenzi de un milion de dolari. Aaron Swartz s-a sinucis la 26 de ani prin spanzurare, in locuinta sa din Brooklyn.

Joe Biden i-a cerut presedintelui ecuadorian sa-i refuze lui Snowden azilul

Inainte de a fugi din Statele Unite, Edward Snowden, fostul consultant al NSA (Agentia de Securitate Nationala a SUA) a piratat programul de monitorizare PRSIM. Acuzat de spionaj, Snowden a zburat in Rusia, de unde a cerut azil politic in Ecuador. In prezent, s-ar afla in zona de tranzit a unui aeroport din Moscova. El este sustinut de Assange si de WikiLeaks.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#activisti libertate Internet, #Julian Assange, #Edward Snowden, #Aaron Swartz, #hackeri , #hacker