Ce amenintari grave ne pandesc pe Internet - raport

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 17:20
2649 citiri
Ce amenintari grave ne pandesc pe Internet - raport
Foto: lisandru.info

Amenintarile informatice au fost in crestere in prima jumatate din 2013, asa cum reiese din raportul intocmit de Bitdefender.

Scopul raportului este obtinerea unei viziuni de ansamblu asupra naturii si dinamicii

tipurilor de amenintari cibernetice ce au afectat utilizatorii din Romania, in perioada 01.01 - 30.06.2013, asa cum se arata pe site-ul Centrului national de raspuns la incidente de securitate cibernetica.

  • Phishing (obtinerea unor date confidentiale folosind tehnici de manipulare a datelor identitatii unei persoane sau a unei institutii)

Conform datelor Bitdefender, in aprilie, numarul paginilor de phishing a atins un maxim absolut pe anul 2013, fiind inregistrate aproximativ 1.400 de astfel de pagini pe sisteme compromise din Romania. In marea majoritate a cazurilor, paginile de phishing se afla gazduite pe domenii care ruleaza solutii vulnerabile de gestionare a continutului (CMS).

In primele 6 luni ale anului, Bitdefender a depistat aproximativ 6.400 de locatii care gazduiesc pagini cu phishing, dintre care aproximativ 850 de pagini contin text in romana si sunt create pentru utilizatorii romani.

In aceeasi perioada a anului, 5.678 domenii ".ro" au fost

compromise, numarul reprezentand mai putin de 1% din totalul domeniilor existente.

  • Peisajul amenintarilor cu malware in Romania (Software rau intentionat, care este proiectat intentionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea in el)

In prima jumatate a anului 2013, cele mai importante amenintari cu malware in Romania

au fost troienii, urmati de variante ale unor amenintari cunoscute deja, dar refolosite de atacatori prin tehnici specifice (reimpachetare).

Exploiturile au cunoscut de asemenea o crestere semnificativa, in mod special in primul trimestru al anului, principalele aplicatii vizate fiind Java (prin pluginul de web), Adobe Reader si Flash Player.

Aceste vulnerabilitati au fost folosite pe scara larga in Romania pentru livrarea virusului Politia Romana, care se foloseste de elementele vizuale ale autoritatilor romanesti pentru a forta utilizatorii sa plateasca "o amenda" in valoare de pana la 100 de euro.

  • Clasificarea mesajelor de tip spam

Mesajele de tip spam, vehiculate in Romania, in prima jumatate a anului poate fi clasificata astfel:

  • Amenintari specifice dispozitivelor mobile din Romania

Din punct de vedere al securitatii dispozitivelor mobile, Romania ocupa locul trei in lume, ca numar de dispozitive infectate, dupa India si Vietnam. Majoritatea amenintarilor ce vizeaza platforma Android, inregistrate in Romania in prima jumatate a anului 2013, e formata din troieni cu comportamente diferite (incadrati in categoria "Altele"), precum si aplicatii care incearca sa abuzeze de functionalitatile SMS / apel pentru a genera costuri suplimentare.

Exploiturile impotriva platformei Android reprezinta 2,98% din totalul incidentelor

inregistrate in prima jumatate a anului 2013, fiind folosite de diverse familii de malware pentru a prelua controlul asupra dispozitivului ca super-utilizator.

Cei mai raspanditi virusi in Romania, in perioada monitorizata, au fost:

- Android.Trojan.FakeAV.G (un fals antivirus care indeamna victima sa cumpere aplicatia prin afisarea de false alarme de securitate)

- Android.Riskware.SMSReg.AA (o aplicatie care colecteaza printre altele informatiile despre telefon, precum si pozitia acestuia determinata prin GPS)

- Android.Trojan.FakeAV.B (un fals antivirus care colecteaza informatii despre telefon si cardul de credit al utilizatorului).

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#amenintari Internet, #virusi Internet, #hackeri Internet , #hacker