Se intensifica lupta impotriva infractorilor online - tu cum te protejezi de fraude?

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 08:17
4690 citiri
Se intensifica lupta impotriva infractorilor online - tu cum te protejezi de fraude?
Foto: Arhiva

Internetul a devenit o parte integrala si indispensabila societatii si economiei. Retelele de socializare sunt utilizate de 80% dintre tinerii europeni, conform datelor Eurostat disponibile la 14 decembrie 2010, iar comertul electronic global cumuleaza, in fiecare an, circa 8 miliarde de dolari.

In conditiile in care tranzactiile personale si profesionale se desfasoara online, la fel se intampla si cu activitatea infractionala.

In fiecare zi, circula mai mult de 150.000 de virusi si alte tipuri de coduri malitioase, carora le cad victime milioane de persoane. Zilnic, pana la 600.000 de conturi de Facebook trebuie blocate din cauza unor tentative de piraterie, potrivit Comisiei Europene.

In pas cu tendintele, hackerii s-au reorientat in prezent in special catre tablete si smartphone-uri si, in plus, a crescut ingrijorator numarul atacurilor impotriva companiilor si a guvernelor.

Costul total este semnificativ. Potrivit unui raport recent, victimele au pierdut circa 388 de miliarde de euro in fiecare an, la nivel global, cybercriminalitatea devenind, astfel, o activitate mai profitabila decat comertul total cu marijuana, cocaina si heroina.

Infractiunile online variaza de la furtul cardurilor de credit si furtul identitatii la atacuri informatice serioase asupra institutiilor si infrastructurii.

In acest context, autoritatile din intreaga lume isi intensifica lupta impotriva infractiunilor informatice.

Comisia Europeana a propus infiintarea unui centru european de combatere a criminalitatii informatice care sa contribuie la protejarea cetatenilor si a intreprinderilor europene. Centrul va fi instituit in cadrul Oficiului European de Politie, Europol, la Haga (tarile de Jos).

"In conditiile in care consolidarea cresterii economice este fundamentala, lupta impotriva crimei organizate va fi esentiala pentru mentinerea increderii cetatenilor si mediului de afaceri in comertul si comunicarea online", spun reprezentantii Comisiei intr-un document adresat Consiliului si Parlamentului European.

Cum te protejezi?

Un rol esential in prevenirea fraudelor informatice revine, inainte de toate, utilizatorului individual de Internet, neatentia acestuia fiind principalul factor exploatat de infractori.

Primul pas: recunoasterea fraudei online.

Indiferent de denumirea pe care o poarta, fraudele pe Internet implica, de obicei, solicitarea de informatii personale si financiare confidentiale in conditii neclare si suspecte.

Phishing-ul, una dintre cele mai frecvente forme de fraudare online, presupune trimiterea de mailuri din partea unor site-uri bancare false prin care solicita parola de acces la conturile bancare ale victimei. In general, aceste mailuri nu sunt adresate persoanei in cauza si ajung in sectiunea Bulk/Spam din casuta de e-mail.

Tot pe mail pot fi trimise "Scrisorile nigeriene", care anunta destinatarii ca au castigat diverse premii atragatoare, fiind solicitate, in acest fel, date personale sau chiar bani. E-mail-urile nu sunt personalizate si contin expresii precum "Urgent" sau "Strict confidential".

Regula de baza: Nu raspunde acestor mesaje si nu da niciodata informatii personale prin telefon sau prin e-mail. In cazul in care ti se solicita astfel de informatii din partea bancii, contacteaza de urgenta reprezentantii institutiei.

De asemenea, este important sa beneficiezi de protectie pe Internet.

Pentru o siguranta sporita a tranzactiilor online cu cardul, foloseste platforma 3D Secure, disponibila pentru carduri Visa si MasterCard, asigura-te ca adresa site-ului incepe cu https:// in loc de http:// si ca in subsolul paginii apare simbolul unei chei sau lacat.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#frauda Internet, #criminalitate informatica, #fraude card online , #hacker