Cum sa iti alegi rapid o parola greu de spart de hackeri

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 18:50
16607 citiri
Cum sa iti alegi rapid o parola greu de spart de hackeri

In ultimele luni au fost date publicitatii mai multe liste care contineau parole furate de hackeri de la diverse conturi ale internautilor. Iar unul dintre cele mai evidente lucruri este ca oamenii inca folosesc aceleasi combinatii usor de ghicit.

Cele mai populare parole sunt "123456", varianta extinsa "123456789" sau chiar cuvantul "password", scrie Slate.

Iar pentru a obtine un sfat de la un specialist despre cum sa alegi o parola usor de retinut, dar greu de spart de hackeri, publicatia ciatata a apelat la Neal O'Farrell, director executiv la The Identity Theft Council, o firma care ofera asistenta celor care s-au confruntat cu furtul de identitate pe Internet.

Milioane de parole au fost furate. Cum eviti sa fii si tu o victima

Astfel, el sustine ca nu ar trebui sa utilizam parole cuvinte sau combinatii de cuvinte si cifre, ci sa folosim o fraza in mod inteligent.

Mai exact, specialistul precizeaza ca trebuie sa ne alegem un enunt usor de retinut (cum ar fi "mama a cumparat 2 kg de mere de la piata") si sa alegem prima litera/cifra a fiecarui cuvant ("mac2kdmdlp"), sa folosim si litere mari sau caractere speciale ("M@c2kdmdlp") si gata parola!

In acest mod se obtine un cod de acces din 10 caractere, format din cifre, litere, majuscule si caractere speciale care va fi aproape imposibil de spart.

Saptamana trecuta, peste doua milioane de parole pentru conturi de pe Facebook, Yahoo, Twitter, LinkedIn si Google au fost furate si postate online.

Ai cont de Facebook sau de Twitter? De ce trebuie sa iti schimbi parola

Dintre acestea, cea mai folosita parola este "123456", urmata de "123456789" si de "1234". La fel de neinspirati, numerosi utilizatori si-au protejat conturile cu "password" si chiar cu "1".

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#cum sa alegi o parola, #alegerea parolei, #parole greu spart, #parole hackeri , #hacker