Decizie definitiva pentru cel mai cunoscut hacker roman: Guccifer poate fi extradat in SUA

Vineri, 04 Martie 2016, ora 16:31
17332 citiri
Decizie definitiva pentru cel mai cunoscut hacker roman: Guccifer poate fi extradat in SUA
Foto: Arhiva Ziare.com

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, vineri, ca hacker-ul roman cunoscut sub numele de Guccifer poate fi extradat in SUA.

Instanta suprema a admis, astfel, o solicitare venita din partea Statelor Unite, transmite Digi 24.

18 luni este termenul dat de autoritatile romane pentru cele americane, timp in care au dreptul sa il investigheze.

Pe numele sau adevarat Marcel Lazar Lehel, hacker-ul a fost condamnat in Romania pentru ca a spart mailurile mai multor personalitati din tara noastra, dar si din strainatate.

Printre victimele atacurilor sale cibernetice se numara fostul sef al SRI, George Maior, actualul ambasador al Romaniei in SUA, dar si politicienii americani Hillary Clinton si Jeb Bush.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti l-au condamnat pe Guccifer, in iunie 2014, la patru ani de inchisoare cu executare, in acest dosar, la care se adauga alti trei ani dupa gratii, in alt caz similar. In mai 2015, Curtea de Apel a mentinut aceasta sentinta.

Hackerul Guccifer, inchisoare cu executare - Seful SRI, Corina Cretu si Bush, printre victime

George Maior si Corina Cretu, printre victime

Printre victimele hacker-ului se numara si George Maior. In cazul sau, a fost spart mailul de profesor universitar, acesta neavand legatura cu activitatea la SRI.

De asemenea, Guccifer este cel care a dat publicitatii fragmente ale corespondentei dintre europarlamentarul PSD Corina Cretu si fostul secretar de Stat american Colin Powell.

Intr-o corespondenta "foarte personala", Corinta Cretu il numea pe fostul secretar de Stat american iubirea vietii sale si descria o relatie ce s-a intins pe mai mult de un deceniu. Colin Powell a negat, insa, ca ar fi avut o relatie extraconjugala cu europarlamentarul PSD si a oferit explicatii pentru ceea ce s-a intamplat.

"Dupa ce am parasit Departamentul de Stat, din ianuarie 2005, am ramas in legatura prin e-mail. Ii dau deseori sfaturi in legatura cu gasirea unui loc la ONU sau in alte organizatii internationale.

Cu trecerea timpului, mailurile au devenit de natura foarte personala, dar nu au avut ca rezultat o relatie. Aceste tipuri de mail au luat sfarsit in urma cu cativa ani", a spus fostul secretar de Stat american.

Powell ar fi intalnit-o prima oara pe Cretu cand aceasta era consilier al presedintelui Ion Iliescu, fiind inalt diplomat roman pe vremea Administratiei George W. Bush.

Celebrul hacker Guccifer a fost prins - George Maior, Colin Powell si George Bush, printre victime

Hacker-ul a vizat si alte personalitati straine

Hacker-ul a atacat mai multe personalitati din intreaga lume. Printre cei care au avut probleme din cauza lui Guccifer se numara actorul Steve Martin, actrita Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, CEO companiei de asigurari americane MetLife si John Negroponte, fostul ambasador SUA la ONU.

Actorul Leonardo DiCaprio si actrita Nicole Kidman completeaza lista victimelor.

Chiar si George Bush si cativa membri ai familiei sale au avut probleme, dupa ce o parte din corespondenta electronica a fost facuta publica, impreuna cu o lista confidentiala de adrese, numere de telefon si fotografii personale.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Guccifer poate fi extradat SUA, #Guccifer extradat SUA , #hacker