Ziare.com

Exista riscul unui atac cibernetic major impotriva Romaniei? Raspunsul directorului SIE

Joi, 17 Martie 2016, ora 13:23

   

Exista riscul unui atac cibernetic major impotriva Romaniei? Raspunsul directorului SIE
Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat joi ca probabilitatea unui "atac cibernetic catastrofic" la adresa Romaniei ramane redusa, insa a subliniat ca dependenta de tehnologie expune societatea la atacuri cibernetice de amploare redusa sau moderata.

"Desi astazi probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa Romaniei ramane redusa, dependenta in crestere a societatii noastre de tehnologie, interdependentele sistemice pentru diferitele sectoare ale infrastructurii critice creeaza aceleasi vulnerabilitati pentru toate statele dezvoltate in acest domeniu, ele expun intreaga societate la atacuri cibernetice de amploare redusa sau moderata, dar care sunt derulate cu frecventa mare, ale caror costuri cumulative pot insa afecta sever interesele de securitate nationala, fie ca vorbim despre protejarea institutiilor publice, fie ca vorbim despre competitivitatea actorilor economici si privati autohtoni pe piata globala", a afirmat Ungureanu, la o dezbatere pe acest subiect.

Mihai-Razvan Ungureanu a subliniat ca Internetul a devenit indispensabil in cotidian, iar progresul tehnologiei informatiei a transformat permanent societatea.

"Dependenta de tehnologie, ca orice dependenta, este perceputa de actorii ostili drept o vulnerabilitate a societatilor dezvoltate, ce poate fi lesne exploatata in absenta constientizarii de catre indivizi a riscurilor existente in mediul digital", a explicat Ungureanu.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

El a sustinut ca actuala dinamica a spatiului cibernetic, atat in termenii inovatiei tehnologice, cat si de diversitate geografica a furnizorilor de echipamente, nu permite inlaturarea amenintarii cibernetice, ci doar gestionarea acestuia prin responsabilizarea tuturor actorilor sociali cu privire la formele diferite pe care le pot lua atacurile cibernetice, actualizarea permanenta a instrumentelor de aparare prin instalarea unor aplicatii puternice menite sa impiedice accesarea neautorizata a echipamentelor de la distanta, prin vigilenta sporita in privinta furnizorilor de servicii in echipamente.

Seful SIE a precizat ca la nivel global au crescut frecventa, amploarea, complexitatea si gravitatea atacurilor de tip cibernetic, concomitent cu diversificarea tintelor acestora.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1368 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mihai-Razvan Ungureanu ...membru supleant CC ...89 ...Ceausescu

Pupa baiatu dosul tovarasului Ceausescu cu multa inflacarare
...acum om mare ...ca toate lichelele securiste
...

 

Uruiala si Uluiala

Si dai si lupta!
Nu oricum, cibernetic!
Ce ar fi sa mai cumparam niste licente win_dows!
100-200 de meleoane acolo!
Niste komisioane.
Trai neneaca!
Astept ziua in care se va trece la o versiune de linux, gratuita, ptr toata administratia.
In acea zi cu o semnatura, un om de stat, va face o economie imensa si un mare bine pe viitor.
Sunt tari mult mai sarace, Filipine, care au inteles si au facut acest pas.
In alta ordine de idei
O noua limba de lemn "a sustinut ca actuala dinamica a spatiului cibernetic, atat in termenii inovatiei tehnologice, cat si de diversitate geografica ..."
Sa o iei pe campii si nu alta!
In conditiunile in care 60% din elevii din Romania nu mai termina liceul,nici daca pot , din cauza saraciei.
Acum, cand erau conditii, cat de cat , inainte de 1989, cam 30% ajungeau la profesionala direct din treapta I, alt lot venea dupa treapta a II-a.
Cu cine vreti sa duceti lupta domnule?
Cu gigi b.?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor