Hackerul roman care e recompensat cu bani frumosi de Google, Facebook, Microsoft si alti giganti IT

Joi, 02 Iunie 2016, ora 11:05
24529 citiri
Hackerul roman care e recompensat cu bani frumosi de Google, Facebook, Microsoft si alti giganti IT
Foto: Facebook/Alexandru Coltuneac

Un roman de 19 ani demonstreaza ca a fi hacker nu inseamna numai sa spargi conturi bancare sau sa furi date confidentiale. Poti sa fii unul dintre "baietii buni" si sa obtii bani frumosi din activitati legale.

Povestea lui Alex Coltuneac i-a impresionat pe jurnalistii site-ului american de IT Wired.

Alex este student la Universitatea Babes-Bolyai, in anul I, insa in ultima vreme si-a ocupat timpul sau liber incercand sa gaseasca o vulnerabilitate a functiei YouTube Live, prin intermediul careia poti sa faci transmisiuni in direct pe platforma video detinuta de Google.

De fapt, tanarul traieste din astfel de activitati: descopera gauri de securitate in produsele gigantilor IT, le raporteaza la companii si primeste recompense.

Sumele sunt foarte mari si pot ajunge pana la mii de euro pentru o singura problema descoperita. Pana acum, Alex Coltuneac a obtinut bani de la Google, Facebook, Microsoft, Adobe, Yahoo, eBay si PayPal pentru activitatile sale.

Gigantii IT incurajeaza utilizatorii prin aceste recompense sa caute vulnerabilitati, pentru ca acestea sa nu fie descoperite mai intai de infractorii cibernetici. Iar romanul a facut din asta un mod de viata.

Cum si-a descoperit pasiunea pentru calculatoare

Coltuneac a invatat sa foloseasca un calculator inca de la varsta de 6 ani. Ulterior, in liceu a devenit pasionat de programare, iar la 15 ani a aflat de programele de recompensa oferite de gigantii IT pentru cei care descopera vulnerabilitati. In consecinta, de atunci a inceput sa "sape" adanc si sa fie rasplatit pentru munca sa.

Romanul arata ca banii pe care ii obtine astfel sunt suficienti pentru a-si achita studiile, dar si cheltuilelile de zi cu zi. "Nu exista scuze pentru incalcarea legii", a marturisit acesta.

Google a fost prima care l-a rasplatit pentru talentul sau, iar acum gigantul din Cupertino, California, este principala companie pe care Coltuneac o monitorizeaza.

Romania are o reputatie buna

Tanarul roman a pus umarul la cladirea reputatiei pe care o are tara noastra si altele din regiune.

Potrivit Wired, cei mai multi hackeri care colecteaza recompense de la gigantii IT provin din Europa de Est.

Citeste povestea baietelului de 10 ani care a primit 10.000 de dolari de la Instagram

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#hacker roman bani Google, #hacker romani bani giganti IT, #roman bani giganti IT , #hacker