Indragostiti, atentie la hackeri! Cum ne protejam de atacuri in preajma Valentine's Day

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 07:14
3525 citiri
Indragostiti, atentie la hackeri! Cum ne protejam de atacuri in preajma Valentine's Day
Foto: Pexels/Pixabay.com

Hackerii profita de orice ocazie pentru a pune mana pe datele si banii utilizatorilor de Internet, asa ca Valentine's Day reprezinta o oportunitate pentru infractorii cibernetici sa incerce sa profite de naivitatea unora.

Bogdan Botezatu, Senior eThreat Analyst la Bitdefender, a precizat pentru Ziare.com ca specialistii in securitate ai companiei romanesti au remarcat in fiecare an o crestere a valului de escrocherii informatice care tintesc utilizatorii de pe intreg mapamondul, inainte de Valentine's Day.

Cel mai adesea, acestea sunt distribuite prin e-mail-uri de tip spam si directioneaza utilizatorii catre site-uri de phishing, frauda sau catre pagini cu virusi.

Anual, infractorii declanseaza un adevarat raid de atacuri, intrucat spam-ul de Valentine's Day reprezinta circa 5-10% din intregul volum de spam la nivel global, conform datelor Bitfedender.

Hackerii isi vor face de cap in 2016: Atacurile care vor lua amploare in acest an

Numarul fraudelor inregistreaza o crestere la mijlocul lunii februarie, astfel ca oamenii ar trebui sa evite site-urile false de intalniri, cadourile la pret redus sau profilurile necunoscute pe retelele de socializare, direct interesate sa colecteze date personale si sa fure identitatea si banii utilizatorilor.

Principalele tinte ale atacurilor hackerilor in aceasta perioada sunt barbatii, care cheltuiesc in medie cu 75% mai mult decat femeile in preajma Valentine's Day, potrivit Bitdefender. Principala metoda prin care infractorii incearca sa isi atraga victimele este cea a ideilor de cadouri.

Cum incearca hackerii sa te pacaleasca

Cele mai frecvente escrocherii operate cu prilejul Valentine's Day actioneaza prin:

  • - felicitari online periculoase,
  • - cadouri pentru indragostiti pe retelele sociale,
  • - oferte false cu limuzine,
  • - propuneri de intalniri amoroase,
  • - profiluri false pe retele sociale,
  • - site-uri de intalniri online,
  • - oferte frauduloase de flori,
  • - wallpaper de Valentine's Day,
  • - aplicatii de Android periculoase,
  • - falsi experti in dragoste.
  • "Utilizatorii trebuie sa fie atenti mai ales la ofertele legate de escapade romantice care promit bilete de avion sau cazare la preturi nerealiste, cazuri in care clientii sunt pagubiti chiar daca transportatorul aerian sau operatorul de turism par branduri de renume", arata Bogdan Botezatu.

    Comparativ cu anii precedenti, cercetatorii Bitdefender au constatat ca ponderea e-mail-urilor de tip spam care contin link-uri catre pagini cu continut pornografic a coborat sub 1%, fiind din ce in ce mai rar intalnita ca mijloc de atac.

    "Mirese" din Rusia si Nigeria

    Nu doar cei care au partener trebuie sa fie atenti la atacurile hackerilor, ci si cei care isi cauta perechea in aceasta perioada.

    Motivul? Una dintre tacticile folosite de infractorii cibernetici specializati in mesaje spam consta in solicitari de bani, potrivit expertilor Kaspersy Lab consultati de Ziare.com.

    De obicei, "miresele" provin din Rusia sau Nigeria, iar in cazul in care cineva raspunde la email-ul initial, escrocii initiaza un dialog cu victima si incearca sa stabileasca o relatie virtuala.

    La un moment dat, cand decid sa se intalneasca in viata reala, se pune problema unui sprijin material, care sa permita partenerei virtuale sa obtina biletul de avion si, eventual, banii de viza. Bineinteles ca escrocii dispar imediat dupa ce primesc sumele cerute.

    O alta capcana este un email de la un "admirator secret" sau de la un site de matrimoniale, insotit de un link catre poze sau chiar un filmulet. In cazul in care victima intra pe acel link, va fi directionata catre un site compromis, care fie incearca sa profite de o vulnerabilitate de software, fie sugereaza un update al codec-urilor video pentru a viziona filmuletul.

    In ambele cazuri, calculatorul va fi infectat cu malware.

    Avertisment despre atacurile hackerilor: 5 amenintari cibernetice care vor exploda in 2016

    Sfaturi pentru siguranta online

    De Valentine's Day, utilizatorii de Internet nu trebuie sa piarda din vedere un cadou foarte important pe care il pot face persoanei iubite: siguranta. Acestia trebuie sa se asigure ca nu doar propriile dispozitive sunt protejate, ci si ale celor dragi. De asemenea, informatiile personale trebuie tinute la distanta de persoane rau intentionate.

    Specialistii in securitate consultati de Ziare.com au oferit cateva sfaturi pentru navigarea sigura pe Internet.

  • Bogdan Botezatu, Bitdefender:
  • Ignorati mesajele spam. Verificati autenticitatea magazinelor online care promit preturi prea bune ca sa fie adevarate, fie prin cautarea de informatii despre acestea pe motoare de cautare sau intreband prieteni.

    Cumparati doar de la magazine online care folosesc certificate de tip SSL pentru a-si confirma identitatea. O adresa URL care incepe cu HTTPS si afiseaza o iconita cu un lacat indica faptul ca va aflati pe o pagina sigura.

    Folositi o solutie de securitate care poate gestiona reclamele false si reduce afisarea acestora catre utilizatori. Asigurati-va ca sistemul de operare, browser-ul folosit pentru navigarea pe Internet si antivirusul sunt actualizate constant.

  • Kaspersky Lab:
  • Nu trebuie pierdut din vedere niciun dispozitiv. Pe langa telefonul personal si al persoanei iubite, protejarea computerelor si a tabletelor este la fel de importanta, mai ales daca sunt folosite pentru transfer de fisere.

    Nu introduceti date personale pe site-uri dubioase. Utilizatorii nu trebuie sa-si introduca niciodata datele personale pe un site, decat daca sunt convinsi ca este unul sigur.

    Utilizatorii trebuie sa fie pregatiti in caz de urgenta. Utilizatorii de Internet ar trebui sa aiba un plan de urgenta in cazul in care cad victima unui atac online. Ar fi bine sa stabileasca impreuna cu persoana iubita un cod - pentru a evita alte neplaceri in cazul furtului de date sau chiar al dispozitivului.

    Inainte de a trimite informatii personale pe unul dintre dispozitivele folosite, este bine sa se asigure ca cea/cel caruia ii transfera datele este intr-adevar persoana iubita, folosind cuvantul secret. Aceasta masura simpla poate duce la evitarea multor probleme.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
    Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
    Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
    Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
    Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
    Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
    #atacuri hackeri Valentines Day, #hackeri Valentines Day, #atacuri cibernetice Valentines Day, #valentines day , #hacker