Nu da click! Poti ramane si fara bani, si fara cadouri de Sarbatori: La ce sa fii atent

Joi, 25 Decembrie 2014, ora 12:35
9960 citiri
Nu da click! Poti ramane si fara bani, si fara cadouri de Sarbatori: La ce sa fii atent

Craciunul este unul dintre cele mai agitate evenimente pe parcursul unui an, pentru ca majoritatea utilizatorilor de Internet cumpara cadouri. Insa cum ne protejam de eventualele atacuri cibernetice, pentru a nu cadea in capcana hackerilor?

Campaniile de frauda au inceput in urma cu cateva saptamani, iar specialistii firmei de securitate cibernetica Bitdefender au identificat un numar relativ mare de abordari, a precizat Bogdan Botezatu, senior e-threat analyst, pentru Ziare.com.

Acestea sunt:

a) Tombole false. Un utilizator primeste un mesaj de tip spam prin care este anuntat ca adresa lui de mail a fost extrasa in tombola de Craciun si ca i se cuvine o suma oarecare. Pentru a primi banii, i se cer informatii despre cardul de credit.

Insa acesta va fi folosit in mod neautorizat, iar banii nu vor fi virati niciodata asa-zisului castigator.

b) Magazine false care vand cadouri de Craciun. Aceste magazine online sunt create instant si populate cu diverse produse la reduceri uriase. Utilizatorilor li se trimit mesaje nesolicitate, care par a fi newslettere ale acelor magazine.

Dupa ce utilizatorul cumpara produsele de care e interesat, banii vor fi retinuti, dar produsele solicitate nu vor ajunge niciodata, pentru ca ele nu exista.

c) Felicitari virtuale. Foarte multi utilizatori de Internet folosesc servicii de felicitari virtuale pentru a transmite in mod gratuit urarile de sarbatori catre cei dragi. De multe ori, insa, hackerii trimit mesaje cu ceea ce pare a fi o felicitare de Craciun, insa ataseaza virusi respectivului mesaj.

Atunci cand victima incearca sa vizualizeze felicitarea, aceasta va rula un virus bancar sau un troian generic folosit pentru diverse operatiuni. Calculatorul astfel infectat poate fi controlat de la distanta de hacker.

Fii vigilent!

Tot ceea ce intra in categoria cumparaturilor online trebuie tratat cu mare atentie, deoarece exista riscul de a cumpara de pe un site fals.

Specialistii recomanda sa cumparati doar din magazinele online pe care le-ati mai folosit in trecut si cu care ati avut experiente pozitive.

De asemenea, nu deschideti niciodata mesaje nesolicitate sau de la persoane pe care nu le cunoasteti. Instalati o solutie de securitate care sa scaneze mesajele inainte de a le deschide si care sa aiba un modul de protectie antifrauda.

Mai multe atacuri in 2015?

Numarul de atacuri cibernetice creste de la an la an. De exemplu, rata de crestere a numarului de virusi in ultimul an este de aproape 30 la suta (de la aproximativ 200 de milioane in 2013 la 310 milioane in prezent).

"De asemenea, estimam ca anul viitor focusul infractorilor informatici se va muta pe platformele mobile (Android si iOS), deoarece tot mai multi utilizatori folosesc platformele mobile pentru operatiuni bancare si pentru socializare.

Tot in 2015 vom vedea si primele atacuri semnificative asupra terminalelor inteligente, precum smart TV-uri, termostate digitale, sisteme de iluminat si alte dispozitive conectate la Internet", a precizat specialistul Bitdefender.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#hackeri atacuri Craciun, #hackeri atac Craciun, #hackeri atac Sarbatori , #hacker