Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea celui mai cautat hacker roman: De la elev mediocru, la geniu al infractiunilor cibernetice

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 15:08
25793 citiri
Povestea celui mai cautat hacker roman: De la elev mediocru, la geniu al infractiunilor cibernetice
Foto: The Guardian

Nicolae Popescu, un elev mediocru din Alexandria, judetul Teleorman, a ajuns pe lista celor mai cautati infractori din lume. Mai mult decat atat, autoritatile din Statele Unite ale Americii au anuntat ca au pus o recompensa de un milion de dolari pe capul hackerului roman.

Popescu, in varsta de 34 de ani, a dat "tepe" de milioane de dolari pe Internet. Acum, il cauta inclusiv Biroul Federal de Investigatii (FBI), dupa ce a fugit chiar de sub nasul politistilor romani, scrie Evenimentul Zilei.

Cautati de FBI: Recompensa de 1,75 milioane de dolari pentru doi romani

In anul 2010, Nicolae Popescu a fost ridicat de DIICOT, impreuna cu alti 33 de tineri. Atunci, procurorii au stabilit ca tanarul facea parte dintr-o retea vasta de infractori cibernetici, care actiona in Bucuresti, Dragasani (judetul Valcea) si Alexandria (judetul Teleorman). Pentru prinderea hackerilor, anchetatorii au organizat atunci operatiunea "Valea Regilor".

Pe 6 aprilie, procurorii au organizat mai multe perchezitii, in urma carora au fost retinuti toti cei 34 de tineri, acuzati pentru fals informatic, inselaciune, spalare de bani, fraude informatice si apartenenta la un grup infractional organizat.

S-a cerut atunci arestarea lor preventiva si, cat s-a asteptat o decizie a instantei in acest sens, a expirat ordonanta de retinere.

"La ora 18.00 au expirat acele mandate de retinere,iar cele de arestare preventiva au fost emise la ora 22.00. In acest interval orar, ei au fost cetateni liberi. Ceilalti au fost de buna-credinta si nu au parasit incinta Tribunalului, insa el (Popesu - n.red.), nu. Ce s-a intamplat in acel interval orar, nu intra in competenta noastra", a declarat, la acea vreme, subinspectorul Cristina Hanulescu, purtatorul de cuvant al IPJ Valcea.

Dupa disparitie, teleormaneanu a fost dat in urmarire generala. Ulterior, pe numele lui Popescu a fost emis un mandat international de arestare. Autoritatile americane au stabilit ca Nicolae Popescu este seful retelei care a pacalit in jur de o mie de oameni in SUA si l-au dat in urmarire internationala.

Din elev mediocru, geniu al infractiunilor pe Internet

Popescu a invatat la Colegiul "Dimitrie Ghica", pana in clasa a IX-a. Colegii spun insa ca cel care este cautat acum in toata lumea, fiind considerat un geniu la infractiunilor cibernetice, a fost un elev mediocru.

"Era cam chilangiu. Un elev mediocru, cu medii de 5 si 6", a spus un fost coleg de-al lui.

Popescu s-a transferat mai apoi la liceul "Al. Ioan Cuza", unde, iarasi, nu a stralucit. A absolvit profilul matematica-informatica.

Acum, FBI spune ca romanul este cunoscut ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, Nae sau Stoichitoiu. Cunoscutii vehiculeaza mai multe ipoteze: ca si-ar fi schimbat numele dupa ce s-a casatorit, in urma cu 7 ani, ori ca si-a facut operatii estetice. De ani buni, nimeni nu l-a mai vazut de ani buni.

"Ioghi", numarul doi

Dumitru Daniel Bosogioiu, tot de 34 de ani, din Orlesti, judetul Valcea, este un al pion important in acest caz. El este cel mai important colaborator al lui Popescu si este cunoscut si sub porecla "Ioghi". Pe capul lui, FBI a pus o recompensa de 750.000 de dolari.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Popesuc hacker poveste, #Nicolae Popescu hacker FBI, #FBI hacker roman , #hacker
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Pepenii din Dabuleni, carnatii din Plescoi si escrocii din Teleorman