Sarbatorile sunt perioada preferata a hackerilor: Nu da click pe orice primesti pe mail sau pe Facebook!

Duminica, 25 Decembrie 2016, ora 14:36
4027 citiri
Sarbatorile sunt perioada preferata a hackerilor: Nu da click pe orice primesti pe mail sau pe Facebook!
Foto: Pixabay

Perioada sarbatorilor de iarna e una propice atacurilor cibernetice. In goana dupa cadouri si reduceri, multi utilizatori nu sunt atenti si cad in capcana hackerilor atunci cand fac cumparaturi online.

In zilele de dinaintea Craciunului, ofertele false s-au inmultit, iar atacatorii s-au folosit de numele unor retaileri mari ca sa incere sa pacaleasca cat mai multa lume, potrivit The Telegraph.

Daca ai primit recent un email din partea Amazon, de exemplu, ar trebui sa verifici de doua ori inainte de a da click pe continutul mesajului, caci aceasta este una dintre metodele prin care hackerii incearca sa-ti fure datele de pe cardul bancar.

Nick Shaw, analist de securitate la Symantec, a avertizat ca in preajma Craciunului volumul tranzactiilor online creste substantial, asa ca infractorii cibernetici profita de ocazie.

"Sarbatorile sau evenimentele in care se fac multe cumparaturi pe Internet reprezinta o ocazie perfecta pentru hackeri sa atace", a aratat acesta.

De cele mai multe ori, utilizatorii sunt pacaliti sa dea click pe un link aflat intr-un mesaj primit pe email, care duce la o pagina web infectata cu malware. De obicei, odata ajuns acolo, ti se cer informatii precum numarul cardului bancar, numele si data nasterii. Si uite-asa hackerii obtin datele tale personale si iti pot lua banii din cont.

O alta metoda o reprezinta cupoanele de reduceri false, care promit reduceri fabuloase la diverse magazine, care sunt trimise pe mail sau pe Facebook. Ideea e sa ignori astfel de oferte primite de la necunoscuti si din orice sursa care nu pare de incredere.

Acesta este sfatul specialistilor romani de la Centrul de raspuns la incidente de securitate cibernetica (CERT-RO):

"In preajma sarbatorilor, faceti cumparaturile online cu o atentie sporita si nu apasati pe link-uri primite din surse necunoscute! Atacurile de tip scam sau phishing cresc in intensitate in aceasta perioada", se arata intr-o postare pe Facebook a CERT-RO.

La randul lor, specialistii in securitate de la Bitdefender arata ca atelierul lui Mos Craciun e pandit de Grinch: "Spre exemplu, anumite site-uri de cumparaturi online pot fi targetate de hackeri si pot avea brese de securitate. Sfatul nostru este sa verificati Terms of Use, nivelul de confidentialitate & securitate a datelor chiar si in cazul retailerilor online mari", scriu pe Facebook si cei de la Bitdefender.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#atac hackeri sarbatori, #atac hackeri craciun, #hackeri craciun , #hacker