Utilizatorii Windows XP, tinte sigure pentru hackeri: Nu se pot apara de un atac descoperit recent

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 20:51
4072 citiri
Utilizatorii Windows XP, tinte sigure pentru hackeri: Nu se pot apara de un atac descoperit recent

Microsoft a avertizat, luni, ca hackerii se pot folosi de o vulnerabilitate a browserului Internet Explorer (IE) pentru a obtine acces la calculatoarele lor. Mai mult, cei mai afectati vor fi utilizatorii care inca folosesc sistemul de operare Windows XP.

Vulnerabilitatea se regaseste la versiunile 6-11 de IE, scrie The Telegraph.

Conform NetMarketShare, ar fi vorba de o patrime din piata browserelor de Internet.

"Un atacator care a exploatat vulnerabilitatea cu succes poate prelua in totalitate controlul sistemului afectat, adica poate instala programe, poate vizualiza, schimba sau sterge date sau poate crea conturi de utilizator cu drepturi depline", au avertizat specialistii Microsoft.

Totusi, pana acum, hackerii nu au exploatat vulnerabilitatea decat intr-o mica masura.

Compania a precizat ca va rezolva problema, fie prin intermediul pachetului de actualizare lunara a browserului Internet Explorer, fie printr-un update specific.

In orice caz, utilizatorii care inca folosesc Windows XP nu vor beneficia de aceasta posibilitate, avand in vedere ca Microsoft si-a retras sprijinul pentru acest sistem de operare la inceputul lunii.

Cum te afecteaza "Apocalipsa" Windows XP: Pagube serioase, consecinte la scara larga

Situatia din Romania

In Romania, unul din sase calculatoare a fost victima unui atac cibernetic in 2013. Hackerii au avut in vizor in special dispozitivele care functioneaza cu versiuni mai vechi ale sistemului de operare Windows.

Pe de alta parte, expertii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) au avertizat recent ca ne aflam in fata unei crize in IT, avand in vedere ca, din aprilie, Microsoft nu va mai asigura nici intretinerea si nici solutii antivirus pentru calculatoarele cu Windows XP.

Acest sistem de operare este folosit pe multe dintre dispozitivele pe care lucreaza funcionarii publici.

STS: Posibil cutremur IT in Romania - Microsoft nu mai asigura intretinere pentru Windows XP

Astfel, STS recomanda institutiilor sa faca o analiza de risc si sa gaseasca programe open source, adica cele pentru care nu e nevoie de bani.

Pe de alta parte, utilizatorii casnici de Windows XP care nu vor sau nu pot sa schimbe sistemul de operare cu unul mai nou, se pot feri de atacurile hackerilor printr-un antivirus actualizat la zi si prin limitarea tranzactiilor online facute prin intermediul calculatorului respectiv.

Insa nici aceste actiuni nu ii protejeaza foarte mult, arata expertii.

Ai Windows XP? Hackerii iti pregatesc o serie de atacuri masive - Cum te poti proteja

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#atac hackeri Internet Explorer, #hackeri Internet Explorer, #hackeri Internet ExplorerWindows XP, #hackeri Windows XP , #hacker
Comentarii