Directorul financiar al Huawei da in judecata autoritatile canadiene pentru arestarea sa

Luni, 04 Martie 2019, ora 08:17
4207 citiri
Directorul financiar al Huawei da in judecata autoritatile canadiene pentru arestarea sa
Foto: Arhiva Facebook/ Huawei Mobile

Directorul financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, a anuntat ca da in judecata autoritatile canadiene, ca urmare a arestarii sale in luna decembrie 2018.

Meng Wanzhou a fost arestata anul trecut, pe aeroportul din Vancouver, fiind acuzata de fraude in legatura cu incalcarea sanctiunilor impuse de Statele Unite impotriva Iranului.

Meng neaga toate acuzatiile care i se aduc, iar autoritatile americane incearca in prezent sa o extradeze, scrie BBC.

Aceasta a depus o plangere civila impotriva Guvernului Canadei, a agentiei de frontiera (Canadian Border Services Agency/CBSA) si a politiei (Royal Canadian Mounted Police/ RCMP) pentru "incalcari grave" ale drepturilor sale civile.

Ea sustine ca ofiterii CBSA au retinut-o, perchezitionat-o si interogat-o la aeroport sub "pretexte false", inainte de a fi arestata de politistii canadieni.

Potrivit documentelor, ofiterii au incercat astfel sa obtina informatii pe care "nu credeau ca le-ar fi obtinut daca reclamanta ar fi fost arestata imediat", incalcandu-i drepturile in temeiul Cartei Canadiene a Drepturilor si Libertatilor.

Retinerea ei a fost "ilegala" si "arbitrara", se arata in plangere, iar ofiterii "in mod intentionat nu au informat-o cu privire la adevaratele motive de detentie, dreptul la un avocat si dreptul la tacere".

Amintim ca in 6 decembrie autoritatile canadiene au arestat-o in Vancouver pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei. Ea a fost eliberata dupa aproape o saptamana, pentru o cautiune in valoare de 10 milioane de dolari.

Amintim si ca Departamentul american al Justitiei a dezvaluit, la sfarsitul lunii ianuarie, 13 capete de acuzare, legate de incalcarea sanctiunilor americane impuse Iranului, impotriva grupului chinez si a directoarei financiare, arestata in Canada la cererea anchetatorilor americani.

Gigantul chinez din domeniul telecomunicatiilor respinge acuzatiile.

A.D.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Meng Wanzhou arestata Canda, #Meng Wanzhou judecata autoritati Canda , #huawei