Ce trebuie sa stie copiii inainte sa intre pe Internet

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 09:49
2101 citiri
Ce trebuie sa stie copiii inainte sa intre pe Internet
Foto: Arhiva

Noile tehnologii au devenit din ce in ce mai accesibile in toate casele, asa ca accesul copiilor la Internet este deja un lucru obisnuit. Expertii in securitate online atrag insa atentia asupra pericolelor la care pot fi supusi cei mici daca parintii nu ii invata ce trebuie sa faca.

Panda Security marcheaza "Ziua Universala a Copiilor" pe data de 20 Noiembrie cu un ghid simplu, practic pentru copii, de unde acestia pot invata cum sa se fereasca de surprizele neplacute ale navigarii pe Internet, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Trebuie sa ne asiguram ca tinerii se pot bucura de Web in modul sanatos si sigur. Intotdeauna am recomandat ca cea mai buna forma de a face asta este printr-o relatie parinte - copil bazata pe incredere, ceea ce ar elimina necesitatea monitorizarii constante a copiilor cand navigheaza pe internet sau cand intra pe retelele sociale", explica Luis Corrons, director tehnic al Panda Security.

Cu acest scop, Panda Security ofera un ghid simplu, practic pentru copii.

1. Nu accesati niciodata linkuri suspecte. Cand folositi programe de mesagerie instant (cum ar fi Yahoo Messenger, MSN sau orice alta aplicatie de chat) sau cand veti primi un e-mail, nu accesati niciodata link-ul direct din aceste programe. Daca mesajul sau e-mailul vine direct de la cineva cunoscut, atunci tastati adresa in browser. In cazul in care nu cunoasteti persoana de la care vine mesajul atunci cel mai bine este sa-l ignorati.

2. Este periculos sa descarcati sau sa rulati fisiere din surse necunoscute. Fara indoiala ati primit de multe ori mesaje instant invitandu-va sa descarcati o fotografie, o melodie sau un clip video. Uneori, acest fisier ar fi putut fi trimis nu de catre acea persoana, ci de un program malitios care a infectat computerul acestuia si care incearca sa se raspandeasca la alti utilizatori. In acesta situatie cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va intrebati prietenii daca au trimis intr-adevar ceva. Daca nu, informati-i ca sunt infectati astfel incat sa poata sterge fisierul si sa-si informeze celelalte contacte din lista.

3. Nu vorbiti cu strainii. In camere chat, pe retelele sociale sau pe messenger, nu puteti fi niciodata complet sigur cu cine stati de vorba atata timp cat nu va puteti vedea. In special in comunitatile online sunt oameni care nu s-au intalnit in viata reala. Niciodata sa nu va imprieteniti cu strainii si in nici un caz nu ar trebui sa va aranjati vreodata intalniri in viata reala.

4. Nu trimiteti informatii confidentiale prin Internet. Nu trimiteti niciodata informatii personale (adresa, numar de telefon etc.) prin email sau instant messaging si nu publicati aceste informatii pe bloguri sau forumuri. De asemenea, trebuie sa fiti atenti cand va creati profile pe retele sociale, cum ar fi Facebook sau Myspace. Nu ar trebui sa divulgati informatii ca varsta sau adresa. Este recomandat sa nu folositi numele vostru adevarat, ci un pseudonim sau porecla.

5. Daca aveti cea mai mica banuiala, fiti prudenti. Daca un program pe care nu va amintiti ca l-ati instalat incepe sa afiseze avertizari de infectii sau ferestre care va invita sa cumparati anumite produse, aveti mare grija. Este posibil sa fiti infectat cu unele programe malware.

6. Nu navigati singuri pe Internet. Daca vreti sa cautati ceva pe Internet, este mult mai bine sa cereti ajutorul sau sfatul unui adult, in ceea ce priveste locurile in care sa cautati. Este pe departe mult mai sigur si vizitati site-uri sigure si oficiale, in comparatie cu pagini web necunoscute.

7. Vorbiti cu parintii sau tutorii vostri. Daca aveti orice intrebare pe acest subiect, daca observati ceva suspect sau primiti mesaje ofensatoare sau periculoase, luati imediat legatura cu un adult. Ei vor fi in masura sa va sfatuiasca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#copii Internet, #Internet copii protectie, #reguli copii Internet, #parinti copii Internet , #internet