CEDO: Un site de stiri poate fi tras la raspundere pentru comentariile cititorilor

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 08:14
3637 citiri
CEDO: Un site de stiri poate fi tras la raspundere pentru comentariile cititorilor

Sapte judecatori ai Uniunii Europene au decis, joi, ca site-ul de stiri este direct responsabil de comentariile pe care le posteaza cititorii sai si poate fi tras la raspundere si chiar actionat in instanta daca aceste comentarii nu respecta toate regulile.

Astfel, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a confirmat o sentinta data de magistratii din Estonia, care au tras la raspundere un site pentru comentariile de pe o platforma online, scrie PC World.

In ianuarie 2006, site-ul Delfi a publicat un articol cu privire la decizia unei companii de feriboturi de a-si schimba rutele si de a intarzia, astfel, deschiderea de noi drumuri spre alte insule.

Cititorii au postat comentarii injurioase si chiar amenintari la adresa companiei. Proprietarul a dat in judecata Delfi in aprilie 2006 si a primit 433 dolari.

Delfi a sustinut ca nu este responsabil pentru comentarii. Cu toate acestea, judecatorii de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului au convenit ca articolul 10 din legea UE prevede ca libertatea de exprimare sa nu fie absoluta in cazul in care trebuie protejata demnitatea si reputatia unei persoane.

In plus, site-ul nu a luat masuri proactive pentru a elimina comentariile denigratoare si ofensatoare, bazandu-se in schimb pe filtrarea automata a unor cuvinte vulgare sau pe rapoartea de comentarii neadecvate de catre alti utilizatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#comentarii Internet cititori, #site stiri comentariu internet , #internet
Comentarii
Poza FiulCiorii
FiulCiorii
rank 5
Alo! ziare.com?
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Daca CEDO a dat o astfel de sentinta multe se vor schimba incet,