Quartz lauda Romania: Una dintre cele mai sarace tari din UE, urmatorul hub al startup-urilor

Marti, 23 August 2016, ora 19:58
8818 citiri
Quartz lauda Romania: Una dintre cele mai sarace tari din UE, urmatorul hub al startup-urilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania are un mare potential in ceea ce priveste industria IT si ar putea deveni un hub pentru startup-uri la nivel european.

Cel putin asa titreaza publicatia Quartz, care face o analiza a pietei IT din tara noastra.

"Gratie culturii sale unice, a istoriei, a sistemului educational si infrastructurii, capitala acestei tari, Bucurestiul, a produs o noua generatie de antreprenori din domeniul tehnologic care spera sa puna natiunea pe harta startup-urilor. Cunoscut odinioara ca 'micul Paris', orasul poate fi inclus acum in zona centrelor de tip 'Silicon Valley'", se arata in articolul citat.

Quartz aminteste ca Romania a intrat in Uniunea Europeana in 2007, iar acum este economia cu a doua cea mai mare crestere, dupa Irlanda, din randul statelor membre UE.

"Iar pentru ca are multi specialisti in IT, salarii mici si costuri operationale reduse, comparativ cu alte tari, Romania a devenit atractiva pentru multinationale care ofera servicii de outsourcing (externalizare - n.red.).

Si nu numai atat: in ultimiii 5 ani, zona startup-urilor s-a dezvoltat foarte mult, iar acum numara 170 de astfel de afaceri, potrivit datelor contorizate de European Digital City Index", se arata in articolul citat.

Mostenirea regimului comunist

Cei 43 de ani de comunism prin care a trecut Romania reprezinta un capitol dureros in mintea multora, insa generatia mai tanara a putut profita de mostenirea lasata de acest regim in doua domenii importante: infrastructura dezvoltata in zona telecomunicatiilor si accentul pus in educarea si formarea specialistilor in stiinte exacte, arata sursa citata.

Quartz arata ca aceste avantaje - plus mentalitatea romanilor de a se descurca cu putinul pe care-l au - au reusit sa transforme tara noastra intr-un hub al talentelor din zona IT. Iar unul dintre factorii care au ajutat la dezvoltarea industriei a fost Internetul rapid.

Publicatia aminteste de faimoasele retele de cartier din anii '90, care au obligat ulterior companiile telecom sa "arda" niste etape si sa ofere acces populatiei la WWW la o viteza mult mai mare decat in cazul tarilor din jur. Asa am sarit peste cablurile de cupru direct la fibra optica.

Gratie acestui lucru am ajuns ca in al treilea trimestru din 2015 sa ne aflam pe primul loc in Europa din punct de vedere al vitezei de Net si pe locul 6 in lume. Comparativ, SUA se aflau abia pe pozitia a 17-a, arata raportul firmei Akamai numit "State of the Internet".

Exemple de succes

Cei e la Quartz au stat de vorba si cu cativa antreprenori romani din IT pentru a lua mai bine pulsul industriei.

Adrian Fako este cofondatorul Accelerole, un startup care ajuta companiile sa lucreze cu profesionisti din diverse domenii. In prezent, proiectul aduna laolalta aproape 100 de freelanceri si antreprenori.

"Modul in care regimul comunist a pus presiune pe elevi sa invete matematica si alte stiinte exacte i-a ajutat pe unii studenti sa aleaga sa mearga la facultatile de informatica si de inginerie", arata antreprenorul.

Publicatia citata a tinut sa mentioneze ca femeile din Romania nu sunt straine acestui domeniu. Ba mai mult, tara noastra se poate lauda ca 29% din muncitorii din IT sunt de sex feminin si suntem devansati doar de Bulgaria si Estonia in randul statelor membre UE.

"E vorba de mostenirea comunista, cand femeile erau obligate sa-si ia o slujba, iar multe s-au orientat catre tehnologie", a aratat Alexandra Anghel, care este cofondatorul Appticles, un startup de aplicatii mobile.

Banii, marea problema

In ultimul deceniu, startup-urile din Romania au reusit sa obtina finantari in valoare de 13,1 milioane de euro, o suma foarte mica comparativ cu cele din Londra, care este de 8,3 miliarde de euro.

Problema este ca oamenii sunt reticenti cand vine vorba de investitii si nu exista o cultura a riscului, asa cum e in Occident: romanii inca prefera sa-si tina banii la saltea.

Asa ca multe firme din IT-ul din tara noastra merg in strainatate pentru a obtine finantare. Multe dintre ele sunt cumparate de companii straine sau isi muta sediul in afara granitelor dupa cativa ani.

De asemenea, Romania e si o piata mica de desfacere. Pentru un produs tehnologic, cu potential global, nu e rentabil sa fie accesibil doar intr-o singura zona.

Cei de la Quartz dau exemplu compania care a creat robotelul Woogie, destinat sa-i ajute pe cei mici, care au SUA ca target pentru a-si vinde produsul.

Mai este ceva de mentionat: cu toate ca Romania are multi oameni talentati si specialisti in IT, mai are nevoie de echipe performante de marketing si vanzari, doua capitole la care inca mai sunt multe de invatat, incheie Quartz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#presa straina industrie IT Romania, #Quartz IT Romania, #industrie IT Romania , #internet