Romania, tara informaticienilor de nivel inalt si a Internetului de mare viteza

Marti, 03 Mai 2016, ora 17:20
8684 citiri
Romania, tara informaticienilor de nivel inalt si a Internetului de mare viteza
Foto: Facebook / Academy+Plus

Romanii sunt campioni europeni la Internet, atat pentru viteza, cat si datorita nivelului informaticienilor, semnaleaza un articol aparut in presa franceza, in care se vorbeste in special despre dezvoltarea acestui domeniu la Cluj Napoca, "Silicon Valley" al Europei.

Totul a inceput la mijlocul anilor '80, cand dictatorul Nicolae Ceausescu a lansat un program de pregatire a informaticienilor in scoli, scrie slate.fr.

Dupa caderea comunismului, piata telecomunicatiilor s-a deschis si Romania a trecut repede la fibra optica. Salariul mediu de 425 de euro net si pregatirea specialistilor au atras aici numeroase companii. Dinamismul IT este o constanta in special la Cluj Napoca, supranumit "Silicon Valley" al Europei.

Aici au prins viata numeroase site-uri si aplicatii uzuale. Si tot aici, in 2014, doua scoli de informatica franceze si-au deschis portile: Academy+Plus si Simplon.co. Amandoua formeaza dezvoltatori IT folosind metode pedagogice inovative.

Academy+Plus a fost deschisa in 2014 de Bogdan Herea, un franco-roman de 40 de ani, nascut la Bucuresti si format la Lyon. In 10 ani de activitate, el a ajuns la 250 de angajati, iar in portofoliu si-a inscris o serie de clienti faimosi, printre care agentia de comunicare Publicis. Site-ul Dior? E facut de el, scrie sursa citata.

Care e filosofia? "Sa le permiti tinerilor talentati, pasionati de informatica, sa se profesionalizeze, sa fie inventivi, sa-si puna cunostintele de programare in practica. Si sa le permiti sa raspunda cerintelor pietei de munca, dar si ale dezvoltatorilor", a rezumat Adrian Tanasescu, directorul executiv.

Dupa modelul firmei franceze Ecole 42 detinuta de Xavier Niel, cu care are un parteneriat, Academy+Plus le ofera tinerilor un mediu propice de lucru: sali pline de computere, ambianta destinsa, o consola de jocuri intr-un colt. Fara profesori, fara limita de timp. Salile sunt deschise 7 zile din 7, zi si noapte. Studentii vin cand doresc sa lucreze la proiect: un site de vanzari online, o aplicatie revolutionara, un joc video...

Cele mai ambitioase proiecte ale Facebook. Cum vrea compania sa schimbe lumea

Prima promotie a numarat 70 de elevi. A doua, a dublat numarul. "In 2016 vrem sa selectionam circa 200-250 de studenti", spune Herea. Ca si la scoala-mama, "Ecole 42", si aici programul e gratuit, iar elevii foarte diferiti. Majoritatea sunt studenti, dar exista si liceeni sau salariati aflati in reconversie profesionala.

La final, oportunitatile sunt mari. Un programator web debutant castiga 500 de euro, cu 100 de euro peste salariul mediu si cu 200 de euro mai mult decat un medic.

Academy+Plus nu este singura scoala IT deschisa la Cluj. Simplon Romania, "sora mai mica" a firmei franceze Simplon.co, a fost deschisa tot in 2014, de Roxana Rugina, o tanara de doar 29 de ani, blonda, cu ochelari, nascuta la Braila, pe malul Dunarii, scrie sursa citata.

Simplon.co formeaza gratuit dezvoltatori IT timp de sase luni. Roxana a realizat acolo o aplicatie pentru autisti, apoi una pentru persoanele varstnice, iar dupa trei luni de formare a decis sa se intoarca in Romania si sa creeze o replica Simplon la Cluj.

"Cu cateva zile inainte de Craciun, am castigat 2.500 de euro la un concurs pentru lansarea unei noi afaceri. Trebuia sa imi creez propria societate in doua zile. Cu birocratia romaneasca, a fost o provocare imensa. Un antreprenor care reuseste astfel poate face orice", a declarat Roxana.

Ar trebui Apple sa incheie un parteneriat revolutionar cu Facebook?

Spre deosebire de Academy+Plus, Simplon Romania le ofera o sansa adultilor care doresc sa isi schimbe profesia, celor din medii dezavantajate. "Poate fi vorba despre probleme financiare, origini rurale, un handicap. Ne adresam celor care au nevoie de sprijin pentru a nu se descuraja in momentul in care intalnesc primul obstacol", a explicat Roxanan Rugina.

In timpul formarii lor, elevii alesi lucreaza la proiecte informatice, ajutati de mentori.

Marius Siklodi (26 de ani) a facut parte din prima promotie a Simplon Romania. Acum lucreaza intr-o echipa care dezvolta aplicatia Skin Vision, cu rol in monitorizarea cancerului de piele. Nu spune cat castiga, dar spune ca salariul sau este "foarte bun". Dupa un timp, crede ca va ajunge in Germania sau Anglia.

"Primesc oferte in fiecare saptamana, pentru start-up-uri in SUA sau la Bruxelles. As putea castiga de 3-4 ori mai multi bani", a dezvaluit Roxana Rugina. Totusi, e hotarata sa dezvolte Simplon Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#firme IT Cluj, #pregatire dezvoltatori IT Cluj , #internet