Cum a ajuns Facebook terenul de vanatoare al hackerilor

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 18:16
2463 citiri
Cum a ajuns Facebook terenul de vanatoare al hackerilor
Foto: infoniac.com

Retelele de socializare raman in continuare cele mai frecventate "terenuri" pentru hackeri si asta pentru ca au milioane de utilizatori cu un nivel de securitate al conturilor foarte scazut. In ciuda avertismentelor si a multiplelor resurse pentru protectia utilizatorilor disponibile gratuit, Facebook a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere constanta a atacurilor si evenimentelor de securitate, cu efecte imediate asupra utilizatorilor neglijenti.

"Campanii complexe ce speculeaza personalitati sau evenimente de prima pagina - dezastrul din Japonia, uciderea lui Bin Laden, vedete pop ca Miley Cyrus sau Justin Bieber - au prejudiciat mii de utilizatori Facebook de pe intregul glob", se arata in informatiile facute publice de Gecad.

O miscare gresita si este de ajuns pentru a va pierde accesul la propriile conturi Facebook sau compromiterea totala a acestora, scurgerea de date personale, atat ale utilizatorilor vizati, cat si ale celor din lista lor de contacte, distribuirea involuntara de aplicatii si coduri infectate si pot chiar avea implicatii in viata sociala si profesionala a detinatorilor de conturi.

De altfel, simplul fapt ca utilizatorii continua sa fie destul de neglijenti in privinta informatiilor stocate in baze de date externe, cum este cazul Facebook, alimenteaza interesul hackerilor in aceasta zona si perpetueaza atacurile acestora.

De ce fel de atacuri puteti avea parte pe retelele sociale

In general, complexitatea atacurilor se rezuma doar la folosirea unei "momeli" ce atrage atentia unui numar suficient de mare de utilizatori si atasarea unei componente malware. Cibercriminalitatea in mediul social media exploateaza linkuri, videoclipuri sau aplicatii pe care utilizatorii sunt convinsi cu usurinta sa le acceseze.

Unul dintre cele mai vechi si eficiente modele de atacuri pe Facebook, clickjaking-ul, continua sa aiba un mare succes. Acest atac se foloseste de subiectele populare ale momentului (articole, sondaje, videoclipuri cu trafic mare in mediul online) pentru crearea de anunturi pe wall-urile Facebook si apoi redirectioneaza linkurile aferente catre site-uri infectate.

De asemenea, nu putini sunt cei care s-au lovit si de script-uri infectate. Ele reprezinta o tehnica dezvoltata ce consta in difuzarea de instructiuni pentru utilizatori, prin intermediul unor aplicatii populare de tipul "cum vei arata peste 20 ani" si "afla cine iti viziteaza contul".

Alte tipuri de amenintari

Potrivit celor de la BitDefender, cea mai inalta pozitie in clasamentul infectiilor, in luna mai, este ocupata de viermele Win32.Worm.Downadup.Gen (9,81% dintre utilizatori fiind afectati). Acesta este cunoscut pentru faptul ca impiedica obtinerea de actualizari ale produselor software si saboteaza solicitarea serviciilor de asistenta tehnica. S-au vazut variante care instaleaza aplicatii de tip rogue pe sistemele compromise. Win32.Worm.DownadupJob.A creeaza sarcini programate (scheduled tasks) noi in %WINDOWS%Tasks din Windows.

Alti virusi mai sunt Trojan.Autorun.INF.Gen (6.65%), Trojan.Autorun.AET (5.42%) si Worm.Autorun.VHG (1.71%) - clasati pe locurile 2, 3 si respectiv 10. Acestia inregistreaza impreuna aproape 14 procente din totalul infectiilor din Romania.

"Functia autorun ramane vulnerabilitatea cea mai exploatata de atacatorii cibernetici atat la nivel locat, cat si global. O posibila explicatie pentru acest fenomen ar putea fi faptul ca utilizatorii nu isi actualizeaza sistemele de operare sau versiunile diferitelor programe pe care le au instalate pe calculator", a declarat Catalin Cosoi, Head of the BitDefender Online Threat Labs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#infectare calculator, #compromitere cont Facebook, #BitDefender Gecad , #internet