Cum a devenit E-stonia tara unde totul se intampla pe Internet

Sambata, 18 Mai 2013, ora 09:17
3801 citiri
Cum a devenit E-stonia tara unde totul se intampla pe Internet
Foto: Arhiva

Estonia a devenit unul dintre cele mai dependente de Internet state din lume. In fosta tara a Uniunii Sovietice, acum populatia face aproape totul in mediul online.

Revolutia cibernetica din Estonia a inceput in anii 90', la scurt timp dupa ce tara si-a castigat independenta. Toomas Hendrik Ilves, ambasador in Statele Unite pe vremea aceea, iar acum seful statului, a adus o contributie majora in dezvoltarea tarii, relateaza BBC.

Totul a pornit din momentul in care Ilves, aflat in SUA, a citit o carte in care se arata ca digitalizarea reprezinta sfarsitul muncii. In carte era dat exemplul unei companii care a concediat mii de angajati dupa automatizare, reusind sa produca la fel de mult cu numai 100 de angajati.

"Poate acest lucru e rau pentru americani, insa pentru noi, estonienii - atunci eram numai 1,4 milioane de oameni - este exact ce avem nevoie. Trebuie sa computerizam totul pentru a fi mai functionali, m-am gandit atunci", a povestit Ilves.

Asadar, pana la sfarsitul anilor 90', absolut toate scolile din Estonia aveau propria pagina de Internet. Elevii din scoala generala fac deja cursuri de programare la scoala, insa Guvernul si-a propus ca aceste ore sa fie introduse si in clasele primare, astfel incat copiii sa intre in contact cu programarea in momentul in care implinesc sapte ani. In plus, elevii din Estonia sunt capabili sa-si conceapa propriile jocuri video sub supravegherea unui profesor.

De asemenea, majoritatea estonienilor voteaza si isi platesc taxele online. Pana si istoria medicala a fiecarui estonian se regaseste in mediul virtual, iar retetele pot fi achizitionate din farmacii pe baza datelor de pe Internet.

De asemenea, toate datele elevilor sunt la un click de mouse distanta, prin sistemul e-school. Aici se gasesc note, teme, absente si orice alte lucruri de care parintii ar putea fi interesati.

Estonia beneficiaza de aceste facilitati pentru ca estonienii invata de mici programarea, fiind capabil sa realizeze sisteme online complexe. In plus, celebrul Skype este o inventie a estonienilor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Estonia Internet, #Estonia online, #scoli online Estonia, #vot online Estonia, #istorie medicala online Estonia , #internet