Cum sa ai o parola sigura?

Duminica, 22 August 2010, ora 17:13
3453 citiri
Cum sa ai o parola sigura?
Foto: Buckeyesecure

Parola de la computerul personal sau de la cel de serviciu este, uneori, singura bariera intre delincventi si viata ta personala: si poate sa te salveze de multe batai de cap.

Daca in trecut aveam numeroase documente pe care le consideram indispensabile, aproape tot ceea ce avem mai scump e salvat pe computer sau un alt aparat pe care il protejam cu o parola.

De aceea, este extrem de important sa avem o parola sigura. Insa ce inseamna o parola sigura?

Un studiu recent arata ca, pentru a fi sigura, o parola trebuie sa contina 12 caractere, printre care cifre, litere si simboluri, arata TechNewsDaily.

Joshua Davis, de la Georgia Tech Research Institute, sustine ca o parola din opt litere poate fi sparta in cateva minute. "Spargatorii" au la dispozitie software de ultima generatie, care poate ghici parola, daca nu este una complicata, prin combinarea literelor.

Sa tii minte o astfel de parola poate fi insa dificil, asa atunci cand iti alegi parola trebuie sa tii cont de cateva reguli.

Trebuie sa contina cifre si litere

O parola trebuie sa contina o combinatie de cifre si litere, pentru ca o parola realizata doar din cifre sau doar din litere este usor de obtinut. De asemenea, incearca sa schimbi parola macar o data la cateva luni, ca sa nu tentezi pe nimeni.

Parola trebuie sa fie aleasa la intamplare

Chiar daca iti iubesti copiii sau animalele de companie, e bine sa eviti parolele identice cu numele lor. O persoana care vrea neaparat sa iti sparga parola va afla care sunt aceste nume si le va folosi.

Daca tii neaparat ca parola sa fie una personala, incearca sa gasesti ceva ce nu stie prea multa lume. Specialistii spun ca o combinatie aleatorie de litere este cea mai sigura.

Fereste-te de virusi

Virusii sunt o alta modalitate prin care altii pot face rost de parola ta. Exista virusi de tip Troian care inregistreaza ceea ce tastezi cand lucrezi la computer, iar acestia pot foarte usor sa memoreze parola.

De aceea, e bine sa folosesti intotdeauna un antivirus si daca ai virusi sa nu mai lucrezi pe computer pana cand nu il devirusezi.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#parola sigura, #spargere parola , #internet