Cum sa faci cumparaturi online in siguranta

Duminica, 24 Aprilie 2011, ora 19:53
5655 citiri
Cum sa faci cumparaturi online in siguranta

Cumparaturile online au devenit in ultimul timp un adevarat mod de viata. Insa multi dintre cei care practica cumparaturile pe Internet nu se gandesc de doua ori inainte de a-si folosi cardurile pentru a incheia aceste tranzactii. Iar acest lucru ii poate costa foarte mult, daca nu sunt atenti.

De la companii false gata sa te "scape" de niste bani si pana la hotii de alaturi ce iti pot intercepta reteaua wireless, sansele de a pierde foarte mult facand cumparaturi online se inmultesc. A cumpara online poate deveni o experienta perfect sigura, insa trebuie sa tii cont de cateva sfaturi pe care le vom prezenta mai jos.

1. Verifica ceea ce vezi

Nu te vei duce niciodata sa faci cumparaturi intr-un loc care ti se pare suspect si care nu iti inspira incredere. La fel, nu este bine sa te increzi si sa incepi sa cheltuiesti bani atunci cand te afli pe paginile unui site care arata dubios si care iti da senzatia ca ceva ar fi in neregula.

Cu toate ca aparentele nu sunt intotdeauna edificatoare, un pic de documentare in ceea ce priveste un site care nu arata profesionist, nu strica niciodata.

2. Pastreaza-ti calculatorul in siguranta

Si aici ne referim la antivirusi performanti, la actualizarea constanta si la zi a tuturor programelor pe care le folosesti pentru cumparaturile online si cel mai important la securitatea conexiunii tale la Internet. Daca calculatorul tau este la zi si daca folosesti o conexiune la net securizata, poti reduce foarte mult posibilitatea de a fi pacalit online.

3. Foloseste doar site-uri securizate

Exista doua tipuri de siteuri in lumea online: securizate si nesecurizate. Site-urile securizate folosesc ceva numit SSL si pot fi usor identificate prin afisarea unei iconite sub forma unui lacat sau ceva asemanator in bara de adresa. Puteti recunoaste paginile web securizate daca in URL (bara de adresa) aveti "https://" si browser-ul folosit va arata o iconita care sa specifice ca pagina este securizata.

Nu oferi date personale confidentiale ca numarul cardului de credit, coduri de identificare sau parole de cont niciunui site care nu este securizat cu sistemul SSL.

4. Foloseste un card de credit in locul unui card de debit

Vei adauga o mai multa siguranta intregului proces de cumparaturi online daca vei folosi mereu un card de credit in locul unuia de debit. In cazul unui card de debit poti pierde toti banii din cont dintr-odata. Insa in cazul unui card de credit cel mai rau lucru ce se poate intampla este sa se solicite mai multe tranzactii din partea ta, care insa pot fi mult mai usor anulate.

5. Fii vigilent si verifica-ti cu atentie extrasele bancare

In urma oricarei cumparaturi online pe care o faci, este bine sa iti verifici extrasele bancare lunare. Nu te baza pe simplul fapt ca totul este in regula daca nu observi o suma mare de bani care lipseste. De multe ori se pot face tranzactii frauduloase de test.

Iti vor lipsi sume de un leu sau doi lei, insa asta poate fi doar un mijloc de testare a cardului din partea celor care vor sa te fure. S-ar putea sa treaca chiar luni intregi pana cand tranzactia frauduloasa va avea loc. Asa ca daca observi orice tranzactie neobisnuita sau suspecta, este indicat sa te adresezi bancii inainte ca raul sa fie facut.

Cumparaturile online pot fi comode si poti economisi foarte mult timp, insa trebuie sa fii atent. Cu un pic de bun simt si atentie, poti inlatura orice grija ca ai putea fi furat la orice tranzactie facuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#cumparaturi online, #site cumparaturi, #card cumparaturi, #site securizat, #card credit, #card debit , #internet