Cum se implica gigantii Internetului in lupta impotriva Statului Islamic

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 07:58
2893 citiri
Cum se implica gigantii Internetului in lupta impotriva Statului Islamic
Foto: Le Point

Uniunea Europeana s-a alaturat gigantilor Internetului in lupta impotriva jihadistilor, la o intalnire cu ministrii de Interne la Luxemburg, cu scopul de a face dificila recrutarea de noi membri si a impiedica raspandirea propagandei acestora.

"Nu se pune problema de a bloca Internetul. Nu acesta a fost scopul intalnirii. A fost o intalnire informala pentru a discuta despre modalitatie de a coopera. Nu s-a luat nicio decizie politica", a declarat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne. "Este, intr-adevar, o situatie de urgenta, insa nu trebuie sa ne grabim sa luam decizii fara sa ne gandim bine", a avertizat aceasta.

Responsabilii retelelor de pe Internet, respectiv Google, Facebook, Twitter si Microsoft au explicat ministrilor care sunt politicile de control asupra continutului site-urilor, informeaza Le Point.

Organizatiile jihadiste folosesc retelele sociale si platformele de pe Internet pentru a difuza fotografii si filme cu actiunile lor si pentru a recruta noi adepti.

Jihadisti de la Statul Islamic au ajuns in America? - dezvaluirile unui congresmen

"Acestea sunt instrumente puternice pentru radicalizare", a spus ministrul italian Angelino Alfano. Inregistrarile video care arata decapitarea ostaticilor sunt instrumente de propaganda si totodata sunt folosite pentru a pune presiune pe liderii occidentali implicati in lupta impotriva jihadistilor, explica liderii europeni.

Intr-un an, numarul europenilor recrutati pentru a lupta in Siria si Irak a plecat de la cateva sute la aproape 3.000, potrivit celor mai recente date de la coordonatorul departamentului de lupta contra terorismului al UE, Gilles de Kerchove. Internetul permite ca acestia sa fie localizati. Multe familii au declarat ca rudele sau chiar copiii au plecat sa lupte in Siria in urma mesajelor postate pe Facebook si Twitter.

Politia europeana urmareste permanent jihadistii pentru a preveni intoarcerea lor si a contra posibilele atentate. Ei au nevoie de aceste mesaje pentru localizare, a declarat un oficial al UE. Obiectivul de cooperare cu retelele sociale este de a bloca difuzarea de mesaje si imagini ale grupurilori jihadiste. Operatiunea trebuie sa se desfasoare rapid, deoarece imaginile si filmele sunt duplicate repede.

Facebook, cea mai mare retea sociala de pe planeta, cu 1,3 miliarde de utilizatori, sustine ca a exclus grupurile "teroriste". Se intervine asupra conturilor care au un continut impotriva termenilor de utilizare, inclusiv conturile care instiga la violenta, imediat ce sunt raportate, a declarat Monika Bickert, responsabil politica de continut.

Twitter a luat masuri care a ingreunat activitatea grupului apartinand statului islamic."Au plecat de pe Twitter pe o alta platforma, catre un sistem in Rusia", a declarat Gilles de Kerchove.

"intreaga dezbatere vizeaza echilibrul dintre libertatea de exprimare si respect pentru demnitatea umana", a declarat un oficial european.Ministrii vor incerca sa consolideze securitatea frontierelor, pentru a preveni plecarile si pentru a monitoriza un eventual retur al teroristilor.

"Eu nu cred intr-un atac major, dar Europa trebuie sa se teama de atacuri infricosatoare, cum ar fi cele comise in luna iunie la Muzeul Evreiesc din Bruxelles: un barbat a deschis focul si a ucis patru persoane inainte de a fugi", a declarat Gilles de Kerchove.

Europa cauta modalitati de a consolida controalele asupra cetatenilor europeni la frontierele sale externe, insa regulile Schengen interzic controale sistematice si Parlamentul European a blocat propunerea de proiect privind accesul la baza de date aeriana. Prin urmare, trebuie sa fie definite criteriile pentru a intari controlul in porturi si aeroporturi, fara a incalca libertatile, explica o sursa europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Ue Internet contra terorist, #UE retele lupta jihadisti, #retele sociale grupuri terorist , #internet