Decizie istorica de liberalizare a domeniilor de Internet

Joi, 26 Iunie 2008, ora 20:35
2613 citiri
Decizie istorica de liberalizare a domeniilor de Internet

.dragoste, .ura, .vasilica sau .paraschiva pot deveni de joi domenii de Internet, dupa o decizie istorica a liberalizat aceste extensii. Orice cuvant sau combinatie de litere poate deveni de acum incolo un domeniu pe Internet.

Presedintele ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), Paul Twomey, a aprobat in cadrul intalnirii de la Paris, de joi, 26 iunie, schimbarea regulilor Internetului. Intalnirea de la Paris a reunit peste 1.300 de delegati din 130 de tari, iar scopul acesteia a fost acela de a vota cu privire la noile nume de domenii.

Poate fi lansat si domeniul .xxx, dupa ani de zile in care s-a incercat impunerea acestuia.

Reprezentantii ICANN spun ca, teoretic, orice combinatie de litere va putea fi inregistrata ca domeniu nou, insa va exista un proces independent de arbitrare, pentru cei care au obiectii. Comisia de arbitrare poate respinge nume de domenii, pe motive legate de moralitate si de ordine publica.

"Tehnologia a fost proiectata in urma cu 35 de ani si includea doar caractere latine. Fara accente, sau apostrof! Acum, utilizatorii de Internet vor putea folosi caractere arabe sau chirilice. Noi am testat 15 limbi si acestea functioneaza cu browserele Mozilla, Microsoft si Apple. Este o provocare tehnica, dar este indispensabila. in India, 200 sau 300 de milioane de fermieri in mediul rural se conecteaza la internet. Dar numai 100 de milioane de indieni vorbesc limba engleza. Restul populatiei se imparte in peste 20 de limbi", a adaugat presedintele ICANN.

Domeniile top-level sunt in numar limitat si se refera la tari, cum ar fi .uk, sau .it, la comert (.com), organizatii si institutii (.org) sau .net. Potrivit Le Monde, in acest moment exista aproximativ 250 de extensii.

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) este institutia care face regulile pe net, supervizeaza numele de domenii si lucreaza pentru "deschiderea" adreselor de peste trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Rețeaua de socializare TikTok, operată de gigantul chinez ByteDance, și-a extins portofoliul în Europa prin lansarea aplicației TikTok Lite în Franța și Spania. Noua versiune promite o...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#domenii, #Internet, #liberalizare, #nume, #decizie, #Icann , #internet