Dusmanul dusmanului meu imi este prieten: China si Rusia vor sa doboare SUA de pe "tronul" Internetului

Sambata, 16 Mai 2015, ora 18:50
7897 citiri
Dusmanul dusmanului meu imi este prieten: China si Rusia vor sa doboare SUA de pe "tronul" Internetului

In ultimul timp, China si Rusia nu si-au ascuns ambitiile geopolitice. Ambele tari au pus mana pe teritorii care nu sunt recunoscute ca fiind ale lor.

Din punct de vedere economic, ele s-au zbatut sa obtina o "felie" cat mai mare din piata mondiala, in ciuda piedicilor puse de Occident.

Astfel ca decizia luata de curand era usor previzibila. Liderii celor doua state au convenit ca sa nu lanseze atacuri cibernetice unii impotriva celorlalti. Cu alte cuvinte, hackerii rusi nu au voie sa isi bage nasul in calculatoarele chinezilor. Si nici viceversa.

Masura face parte din dorinta celor doua tari de a reduce influenta Statelor Unite la nivel global, arata U.S. News.

O vorba spune ca "dusmanul dusmanului meu imi este prieten" - si se aplica perfect in acest caz.

"Intelegerea nu arata ca Rusia si China s-au indragostit una de alta, ci de faptul ca ambele au o antipatie pentru Statele Unite", a spus James Lewis, cercetator specializat in securitate cibernetice la Centrul pentru Studii Strategice Internationale.

Cand a fost luata decizia

In timpul unei vizite la Moscova, presedintele chinez Xi Jinping si omologul sau rus Vladimir Putin au semnat mai multe acorduri bilaterale, printre care si cel referitor la Internet.

Cele doua tari s-au pus de acord sa nu-si atace retele si au subliniat riscurile care conduc la "destabilizarea mediului politic si al celui socio-economic" si "submineaza suveranitatea si securitatea Statelor Unite".

Acordul bilateral anti-hacking este o premiera la nivel mondial, insa are mai mult o interpretare simbolica.

Sursa citata mentioneaza ca acesta reprezinta angajamentul Rusiei si Chinei de a submina dominatia SUA asupra industriei IT si a mediului online, a mai mentionat Lewis.

"Nu se vor spiona reciproc, insa vor lansa atacuri asupra celorlalte natiuni. Incearca sa creeze o structura alternativa la cea infiintata de SUA", a punctat cercetatorul.

Poate ca acordul ar trebui inteles ca un angajament ca americanii vor deveni tintele hackerilor chinezi si rusi, potrivit sursei citate. Se pare ca atacurile din aceasta parte a lumii s-au intetit in ultima vreme, potrivit oficialilor americani, astfel ca cele doua tari au fost aratate cu degetul in cazul multor atacuri cibernetice asupra companiilor din SUA.

"Acordul inseamna, in realitate, ca ei vor sa isi conserve ideile cu orice pret", a spus Ben Fitzgerald, directorul Programului National de Tehnologie si Securitate. "Rusia e mai subtila acum in ceea ce priveste modul in care suprima libertatea informatiei disponibila in mediul online, insa China investeste imens in ofensiva realizata in mediul cibermetic", a adaugat acesta.

Concluzia

Ambele tari se tem ca software-urile americane pot fi folosite de agentiile de spionaj din SUA pentru a scormoni informatii. China a avut cateva conflicte cu Google, astfel ca gigantul IT si-a redus masiv prezenta acolo.

Pe de alta parte, Putin si-a croit o relatie mai apropiata cu Xi dupa ce Occidentul a impus sanctiuni tarii sale pentru sprijinirea conflictelor din Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#China alianta Rusia Internet, #China alianta Rusia, #China Rusia Internet , #internet