Foreign Affairs: Inteligenta artificiala poate reconfigura ordinea mondiala

Sambata, 28 Iulie 2018, ora 15:06
5152 citiri
Foreign Affairs: Inteligenta artificiala poate reconfigura ordinea mondiala

Tehnologiile axate pe inteligenta artificiala risca sa reconfigureze ordinea la nivel mondial, generand o competitie a sistemelor sociale, intre autoritarismul digital si democratia de tip liberal, comenteaza publicatia americana Foreign Affairs.

"Dezbaterea privind efectele inteligentei artificiale a fost dominata de doua teme. Una este teama de autonomie, o situatie in care inteligenta artificiala depaseste inteligenta umana si scapa de sub controlul oamenilor, cu posibile consecinte dezastruoase. A doua se refera la ingrijorarea ca o noua revolutie industriala le va permite robotilor sa perturbe si sa elimine oamenii in toate - sau in aproape toate - sferele sociale, de la transporturi la armata si servicii medicale.

Exista si a treia posibilitate, in care inteligenta artificiala promite reconfigurarea lumii. Permitand institutiilor guvernamentale sa monitorizeze, sa inteleaga si sa exercite control asupra cetatenilor mult mai mult decat pana acum, inteligenta artificiala le va oferi tarilor autoritariste o alternativa plauzibila la democratia liberala, prima situatie de acest fel de dupa Razboiul Rece. Aceasta situatie va genera o noua competitie internationala intre sistemele sociale", comenteaza editorialistul Nicholas Wright intr-un articol publicat in revista Foreign Affairs sub titlul "Cum va reconfigura inteligenta artificiala ordinea mondiala / Competitia care se prefigureaza intre autoritarismul digital si democratia liberala".

De zeci de ani, cei mai multi teoreticieni politici cred ca democratia de tip liberal ofera singura cale pentru succes economic sustinut. Fie guvernele isi reprima cetatenii si raman intr-o situatie de saracie, fie le ofera libertate si culeg beneficiile economice. Unele state cu regimuri represive au reusit sa obtina crestere economica anumite perioade, dar, pe termen lung, autoritarismul a insemnat de fiecare data stagnare.

Inteligenta artificiala poate perturba aceasta dihotomie. Le ofera o cale plauzibila tarilor mari care au economii avansate pentru a-si imbogati cetatenii mentinand totusi controlul asupra lor. Unele tari merg deja in aceasta directie. China a inceput sa construiasca un stat bazat pe autoritarismul digital, prin utilizarea mijloacelor de supraveghere si a instrumentelor automatizate care pot deprinde cunostinte autonom pentru a detine controlul asupra grupurilor de oameni, precum si prin crearea unui "sistem de credite sociale". Alte state au inceput sa importe si sa imite sistemul din China. La fel cum competitia intre sistemele de tip liberal-democrate, fasciste si comuniste a marcat cea mai mare parte a secolului 20, lupta intre democratia liberala si autoritarismul digital va defini secolul 21, argumenteaza editorialistul.

Autoritarismul digital

Noile tehnologii vor permite forme ample de control social la costuri rezonabile. Institutiile guvernamentale vor putea cenzura selectiv teme si comportamente pentru a permite circulatia informatiilor despre activitati productive din punct de vedere economic, blocand insa dezbaterile politice care ar putea afecta regimul. Proiectul din China denumit "Great Firewall" evidentiaza acest tip de cenzura selectiva. Inteligenta artificiala va permite atat cenzura retroactiva, cat si controlul preventiv asupra potentialilor disidenti, prin utilizarea metadatelor.

"Nu exista nicio garantie ca acest tip de autoritarism digital va functiona pe termen lung, dar s-ar putea sa nici nu fie nevoie atat timp cat este un model plauzibil stabilit ca obiectiv de anumite tari. Situatia va fi suficienta pentru generarea unei noi competitii ideologice. Daca guvernele vor incepe sa considere autoritarismul digital drept alternativa viabila la democratia liberala, nu vor simti nicio presiune sa adopte sistemul liberal. Chiar daca acest model va esua in final, tentativele de a-l implementa ar putea dura mult timp. Modelele comuniste si fasciste s-au prabusit doar dupa ce au esuat toate incercarile de a fi implementate in lumea reala", explica editorialistul.

Crearea si exportarea unui model de stat care monitorizeaza totul

Indiferent cat de util ar putea fi un sistem de control social pentru un regim, construirea unuia nu ar fi o sarcina usoara. Marile proiecte informatice sunt dificile, necesitand niveluri ridicate de coordonare, finantare generoasa si expertiza. China a demonstrat ca poate construi un sistem informatic de amploarea societatii si are finantarea necesara pentru noi proiecte similare. Autoritarismul digital nu se limiteaza la China. Beijingul exporta modelul de tip "Great Firewall" in Thailanda si Vietnam. Potrivit presei, experti chinezi au oferit sustinere pentru instituirea unor sisteme de cenzura in Sri Lanka, Etiopia, Iran, Rusia, Zambia si Zimbabwe. "In sens mai larg, China si Rusia au respins conceptia SUA asupra unui Internet liber, fara frontiere si mondial. China recurge la puterea diplomatica si de piata pentru a influenta standardele tehnice la nivel mondial si a normaliza ideea ca guvernele trebuie sa detina control asupra Internetului prin limitarea libertatilor individuale", subliniaza revista Foreign Affairs.

Reactia democratica

Este foarte improbabil ca democratiile liberale sa fie acaparate de autoritarismul digital, dar recentele sondaje de opinie arata o diminuare a numarului cetatenilor societatilor occidentale care considera democratia "esentiala". Provocarile externe din partea competitorilor care au adoptat noile forme de autoritarism ar putea consolida democratiile liberale.

Lectii pentru Occident

"Tarile occidentale pot face foarte putin pentru a schimba traiectoria unei tari atat de puternice si increzatoare precum China. Statele care practica autoritarismul digital vor rezista o perioada. Pentru a concura cu ele, democratiile liberale trebuie sa aiba strategii clare.

In primul rand, guvernele si societatile trebuie sa limiteze riguros metodele de supraveghere si manipulare. Companiile-gigant de pe piata tehnologiei informationale trebuie divizate si supuse reglementarilor. Guvernele trebuie sa asigure un mediu diversificat si sanatos pentru presa, garantand, spre exemplu, ca retele online foarte influente precum Facebook nu diminueaza pluralismul de opinii; este necesara subventionarea emisiilor posturilor publice si actualizarea reglementarilor privind publicitatea politica in domeniul online. Sunt necesare legi care sa impiedice firme din domeniul tehnologiei informationale sa exploateze surse de date personale (...) . Chiar si guvernelor trebuie sa li se interzica sa foloseasca astfel de date, cu exceptia unor circumstante speciale, precum operatiunile antiteroriste.

In al doilea rand, tarile occidentale ar trebui sa actioneze pentru a influenta modul in care natiunile care nu au sisteme democratice consolidate, dar nici sisteme total autoritariste implementeaza tehnologiile de inteligenta artificiala si cele de megadate. Trebuie sa ofere asistenta statelor pentru dezvoltarea infrastructurii si reglementarilor. (...) Tarile occidentale trebuie sa fie pregatite sa respinga autoritarismul digital", concluzioneaza editorialistul Nicholas Wright.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#inteligenta artificiala efecte democratie, #inteligenta artificiala reconfigureaza ordinea mondiala , #internet