Kaspersky Lab, exclus de Administratia Trump de la furnizori, dupa acuzatiile ca spioneaza pentru rusi

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 10:56
3345 citiri
Kaspersky Lab, exclus de Administratia Trump de la furnizori, dupa acuzatiile ca spioneaza pentru rusi
Foto: Arhiva Ziare.com

Administratia Trump a eliminat marti compania rusa Kaspersky Lab de pe lista furnizorilor de tehnologie ai agentiilor guvernamentale, din cauza ingrijorarii ca produsele de securitate cibernetica ale acesteia ar putea fi folosite de Kremlin pentru a accesa retelele informatice americane.

Aceasta eliminare este cea mai concreta masura intreprinsa impotriva Kaspersky dupa cresterea suspiciunilor in ultimele luni in randul oficialilor agentiilor de spionaj si ai parlamentarilor legate de legaturile prea apropiate ale companiei cu agentiile ruse de spionaj, acuzate de atacuri cibernetice in Statele Unite, transmite Reuters.

Produsele Kaspersky au fost eliminate de pe lista furnizorilor Administratiei pentru Servicii Generale (GSA) pentru contracte care acopera servicii de tehnologie a informatiei si echipamente foto digitale, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

Masura a fost luata dupa "o evaluare si analiza atenta", a spus purtatorul de cuvant, adaugand ca prioritatile agentiei sunt "de a asigura integritatea si securitatea sistemelor si retelelor guvernamentale".

Agentiile guvernamentale vor putea sa foloseasca in continuare produse Kaspersky cumparate separat de licitatiile agentiei.

Softul anti-virus al Kaspersky este popular in Statele Unite si in restul lumii, iar compania a avut timp de mai multe decenii o prezenta importanta pe piata securitatii cibernetice.

Kaspersky Lab a anuntat intr-un comunicat ca nu a primit informatii noi din partea GSA sau alta agentie guvernamentala americana referitoare la statutul sau de furnizor.

"Kaspersky Lab nu are legaturi cu niciun guvern, iar compania nu a ajutat si nici nu va ajuta vreun guvern din lume in spionajul cibernetic", potrivit comunicatului.

Compania a adaugat ca a fost "prinsa in mijlocul unui conflict geopolitic in care fiecare parte incearca sa se foloseasca de Kaspersky Lab drept pion in jocul lor politic".

Delistarea Kaspersky Lab s avut loc in aceeasi zi in care ABC News a relatat ca administratia Trump analizeaza introducerea unei interdictii mai largi care sa blocheze folosirea softului companiei din Rusia de catre agentii.

Luna trecuta, comitetul pentru servicii armate din Senatul SUA a adoptat un proiect care ar interzice utilizarea de catre armata a produselor Kaspersky. Adoptarea a avut loc la o zi dupa ce FBI a intervievat mai multi angajati americani ai companiei, la locuintele lor, in cadrul unei investigatii legata de activitatile companiei.

Congressmenii sunt ingrijorati ca Moscova se foloseste de produsele Kaspersky Lab pentru a ataca retelele IT americane, un subiect sensibil avand in vedere acuzatiile facute de agentiile americane de spionaj ca Rusia a acesat email-urile Partidului Democrat pentru a interveni in campania prezidentiala din 2016. Rusia a respins acuzatiile

Un oficial de rang inalt din FSB si un sef de la Kaspersky Lab au fost arestati de rusi pentru tradare

Putin acuza spionajul american de atacul cibernetic mondial, Casa Alba sustine ca totul e sub control

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Administratia Trump eliminare Kaspersky Lab, #Kaspersky Lab furnizori tehnologie , #internet
Comentarii