Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mouse-ul, la 41 de ani de la inventie

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 07:11
3947 citiri
Mouse-ul, la 41 de ani de la inventie
Foto: Resonancepub

Wireless, cu cinci butoane si laser, poate urmari cu acuratete miscarile si la viteze de 2 metri pe secunda. Acesta este mouse-ul folosit in prezent, un dispozitiv utilizat cu atata usurinta incat s-ar crede ca exista de foarte mult timp.

Insa, mouse-ul a inceput sa aiba cu adevarat succes de abia in a doua jumatate a anilor 1980, dupa aparitia computerelor Apple Macintosh.

Cu toate acestea, ideea unui dispozitiv care sa urmareasca miscarile mainii a aparut inca din 1952, primul aparat de acest tip fiind inventat de Tom Cranston, Fred Longstaff si Kenyon Taylor, fiind un proiect secret al Marinei canadiene, folosit intr-un sistem complicat ce aduna date despre pozitia navelor.

Inventatorul mouse-ul pentru computer este Douglas Engelbart, care a construit un prototip in 1963, ajutat de colegul sau de la Institutul de Cercetare Stanford, Bill English. Inventia era parte dintr-un proiect amplu derulat de Engelbart, menit a imbunatati intelectul uman.

Engelbart a facut prima demonstratie cu un mouse adevarat de abia pe data de 9 decembrie 1968, intr-o prezentare de 90 de minute a sistemului NLS (oN-Line System), la conferinta Joint Computer, din San Francisco, in fata a 1.000 de profesionisti din domeniu. De altfel, mouse-ul era doar una dintre investiile prezentate, pe langa hypertext, legaturile dinamice si comunicarea la distanta cu alta persoana, printr-o retea (precursorul messenger-ului).

Denumirea de mouse (soarece) i-a fost data din cauza firului din spatele dispozitivului, ce semana cu o codita.

Primul mouse modern, cu bila, a fost inventat de Bill English, in 1972, in timp ce lucra pentru Xerox PARC (Palo Alto Research Center) si a fost utilizat pentru prima data pentru computerul Xerox Alto, in 1973, primul ce dispunea de o interfata grafica.

A mai durat, insa, opt ani pana la comercializarea sa, fiind distribuit odata cu sistemul Xerox 8010 Star. Insa nu a avut succes pana la aparitia Apple Macintosh, in 1984.

Design-ul castigator de mouse a fost inventat la Scoala Politehnica Federala din Lausanne, inspirat de profesorul Jean-Daniel Nicoud si fabricat de inginerul Andre Guignard. Noul mouse avea o singura bila de cauciuc si trei butoane. In 1985, Rene Sommer a adaugat un microprocesor, o componenta esentiala.

Primele modele de mouse optic au aparut tot in anii 1980, unul fiind inventat de Steve Kirsch, de la MIT, si Mouse Systems Corporation. Acesta folosea un LED si un senzor ce detecta liniile tiparite pe o suprafata metalica speciala.

Un alt model a fost inventat de Richard F. Lyon si vandut de Xerox. Acesta folosea un senzor pentru lumina vizibila, ce urmarea punctele luminoase pe un camp negru, tiparit pe hartie.

Mouse-ul optic modern poate functiona pe aproape orice suprafata, cu ajutorul unui senzor ce fotografiaza respectiva suprafata foarte des.

Mouse-ul cu laser, ce foloseste raze infrarosii in locul LED-ului, a fost livrat, pentru prima data, de Sun Microsystem, cu serverele Sun SPARCstation. Au inceput sa fie disponibile pentru consumatori de abia in 2004, cand Logitech, in colaborare cu Agilent Technologies, a lansat MX 1000. Spre deosebire de cel cu LED, mouse-ul cu laser are o rezolutie mult mai mare, fiind mult mai exact.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#istoric mouse, #primul mouse, #Douglas Engelbart , #internet