Ziare.com

Peste SUA si Germania. De ce este Romania in fruntea topurilor la viteza de Internet

de Camelia Sisea
Marti, 04 Februarie 2014, ora 07:15

   

Peste SUA si Germania. De ce este Romania in fruntea topurilor la viteza de Internet
Romania intrece SUA, Germania, Norvegia, Japonia si multe alte tari dezvoltate in topuri internationale privind viteza de conectare la Internet.

Calitatea ridicata a infrastructurii de acces la Internet, ca urmare a investitiilor facute de furnizori intr-un cadru administrativ permisiv constituie una dintre explicatiile pentru pozitiile fruntase ocupate de tara noastra la acest capitol, sustin specialistii.

Intr-un top al primelor 20 de tari si regiuni cu cea mai rapida conexiune la Internet, publicat de Akamai Technologies in luna ianuarie, Romania ocupa locul sase, cu 45,4 Mbps (megabiti pe secunda), dupa Hong Kong, Coreea de Sud, Japonia, Singapore si Israel si inainte de Letonia, Taiwan, Olanda si Belgia.

In pofida abilitatilor extraordinare dovedite ale guvernului american de a colecta date de la cetatenii sai, infrastructura de Internet in banda larga ar avea nevoie de imbunatatiri in SUA, noteaza Bloomberg.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Aceasta tara ocupa abia locul 13 in clasament, cu 37 Mbps. Potrivit jurnalistilor Bloomberg, teritoriul extins al SUA face dificila acoperirea cu fibra optica de mare viteza.

Topul Akamai Technologies a fost realizat pentru perioada iulie-septembrie 2013, vizand viteza maxima de conectare in traficul realizat prin reteaua globala a companiei americane. Media globala este de 17,9 Mbps.

1. Hong Kong - 65,4 Mbps

2. Coreea de Sud - 63,6 Mbps

3. Japonia - 52 Mbps

4. Singapore - 50,1 Mbps

5. Israel - 47,7 Mbps

6. Romania - 45,4 Mbps

7. Letonia - 43,1 Mbps

8. Taiwan - 42,7 Mbps

9. Olanda - 39,6 Mbps

10. Belgia - 38,5 Mbps

Pe urmatoarele locuri se plaseaza Elvetia - 38,4 Mbps, Bulgaria - 37 Mbps, SUA - 37 Mbps, Kuweit - 36,4 Mbps, Emiratele Arabe Unite - 36 Mbps, Marea Britanie - 35,7 Mps, Canada - 34,8 Mbps, Cehia - 34,8 Mbps, Macao - 34,4 Mbps si Suedia - 33,1 Mbps.

Conform unui studiu chiar mai recent, apartinand Net Index, pe baza datelor furnizate de Speed Test, Romania devanseaza chiar si Japonia si Coreea de Sud, cu o viteza de Internet de 55,71 Mbps.

Orasul din Romania care are cea mai mare viteza de Internet din lume

1. Hong Kong - 71,80 Mbps

2. Singapore - 58,61 Mbps

3. Romania - 55,71 Mbps

4.Coreea de Sud - 49,62 Mbps

5. Japonia - 41,21 Mbps

6. Lituania - 40,20 Mbps

7. Macao - 40,12 Mbps

8. Suedia - 39,51 Mbps

9. Olanda - 38,34 Mbps

10. Elvetia - 36,02 Mbps

Ce inseamna o viteza buna?

Un instrument disponibil pe blogul Telegraph ne ajuta sa comparam viteza cu care putem descarca, in tari diferite, fotografii, videoclipuri, filme sau calitatea unei conferinte video online.

De exemplu, un roman descarca o poza de 5 MB in 0,72 secunde, in timp ce un american are nevoie de 1,92 secunde. Pentru a descarca un episod din serialul preferat (600 MB), romanului ii va lua 1 minut si 26,46 de secunde, iar americanului 3 minute si 50,77 secunde.

Compara in cat timp poti descarca fisiere in diferite tari ale lumii AICI.

ANCOM: O explicatie este calitatea ridicata a infrastructurii de Internet

"Una dintre explicatiile pentru viteza mare de transfer al datelor de care beneficiaza utilizatorii de Internet din Romania este calitatea ridicata a infrastructurii de acces la Internet, pe fondul barierelor administrative reduse la intrarea pe piata si a mediului istoric favorabil extinderii rapide si cu costuri mici a retelelor de comunicatii", a explicat Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), pentru Ziare.com.

De exemplu, pentru furnizarea de servicii de comunicatii electornice in Romania, este suficienta o simpla notificare la ANCOM. Totodata, exista posibilitatea istorica de realizare a cablajului aerian, inclusiv in mediul urban.

Potrivit presedintelui ANCOM, concurenta puternica din piata serviciilor de acces la internet din Romania a determinat investitii importante ale furnizorilor in tehnologie performanta de ultima generatie, care permite viteze mari de transfer de date.

"De exemplu, din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe in Romania, 3,7 milioane de conexiuni (97,6%) folosesc tehnologia FTTx.

Tehnologia FTTx utilizeaza fibra optica pana la domiciliul utilizatorului final sau pana la un punct din apropierea acestuia, accesul de mare viteza putand fi realizat fie prin fibra optica, fie prin intermediul altor suporturi (de exemplu, cablu coaxial, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor", a precizat Catalin Marinescu.

Dincolo de aspectele tehnologice, conteaza cine este in spatele acestor cabluri, scrie pe Foxnomad Anil Polad, un "nomad" impresionat de viteza de Internet din Romania, intr-un articol din 2012.

"Exista tendinta naturala de crede ca Romania a experimentat mai tarziu revolutia digitala si, astfel, a beneficiat de instalarea celor mai moderne echipamente. Viteza de conectare are multe de a face cu infrastructura, insa nici chiar cel mai bun echipament din lume nu va functiona fara ajutorul unor ingineri bine pregatiti, care pot organiza in mod eficient aceste conexiuni online", sustine acesta.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9289 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

viteza internet

De regula internetul vine la pachet cu cablu sau satelit sau telefon. La pachet poate fi mai ieftin. Avand dolce la Romtelecom mi-au dat internet gratis de 20mb dar cu 1 euro in plus mi-au dat 70mb. In rest mai am o legatura la net de 100mb cu 70 lei. In articol se vorbeste de viteza medie nationala, nu de maxima oricum.

De ce este Romania in fruntea topurilor la viteza de Internet ?

Pentru ca romanii traiesc in virtual si ca Romania nu poate fi fruntasa la lucrurile cu adevarat importante :)))

 

Care

E orasul din Romania cu cea mai mare viteza de acces la net
din lume ?!

 

Vezi mai jos

Topul oraselor cu cea mai mare viteza la Internet din lume:

Timisoara - 99.13 Mbps
Bucuresti - 81.86 Mbps
Central District (Hong Kong) - 77.24 Mbps
Kowloon (Hong Kong) - 66.76 Mbps
Brasov - 65.83 Mbps
Iasi - 60.11 Mbps
Paris - 60.09 Mbps
Singapore - 58.98 Mbps
Cluj- Napoca - 55.86 Mbps
Vilnius - 54.52 Mbps

Viteza ridicata de "download" este relativa su nu depinde numai de

calitatea ridicata a retelei (optice, de exemplu).
Depinde si de numarul de abonati deserviti de aceasta retea.
La doua retele IDENTICE, reteaua care are cei mai multi abonati este mai LENTA decat cealalta!
Este ceea ce se numeste furnizarea tip "best effort"!
Astfel se explica de ce Elvetia, complet cablata optic de ani de zile, are o viteza relativ mai scazuta decat a altor tari: In Elvetia, din 7 milioane de locuitori, sint cablati 6.5 milioane!!!

 

viteza

Locuiesc de o vreme in Siegen.DE,si platesc 20eu.abonament la DeTelecom si am o viteza de kk.Acasa in arad zbarnaie si platesc parca 11eu cu tot cu telefon sant abonat la digi.

 

Citeste-l pe CH291:

Acasa in arad zbarnie pentru a, practic vorbind, probabil esti sungurul de pe internet (vorba vine). In germania esti la inghesuiala cu multialti utilizatori. (sunt sigur ca sunt si alte diferente).
Iar pretul este o alta poveste (in fiecare tara), insa poate afecta viteza in functie de modelul de business al furnizorului.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor