Peste SUA si Germania. De ce este Romania in fruntea topurilor la viteza de Internet

Marti, 04 Februarie 2014, ora 07:15
13086 citiri
Peste SUA si Germania. De ce este Romania in fruntea topurilor la viteza de Internet

Romania intrece SUA, Germania, Norvegia, Japonia si multe alte tari dezvoltate in topuri internationale privind viteza de conectare la Internet.

Calitatea ridicata a infrastructurii de acces la Internet, ca urmare a investitiilor facute de furnizori intr-un cadru administrativ permisiv constituie una dintre explicatiile pentru pozitiile fruntase ocupate de tara noastra la acest capitol, sustin specialistii.

Intr-un top al primelor 20 de tari si regiuni cu cea mai rapida conexiune la Internet, publicat de Akamai Technologies in luna ianuarie, Romania ocupa locul sase, cu 45,4 Mbps (megabiti pe secunda), dupa Hong Kong, Coreea de Sud, Japonia, Singapore si Israel si inainte de Letonia, Taiwan, Olanda si Belgia.

In pofida abilitatilor extraordinare dovedite ale guvernului american de a colecta date de la cetatenii sai, infrastructura de Internet in banda larga ar avea nevoie de imbunatatiri in SUA, noteaza Bloomberg.

Aceasta tara ocupa abia locul 13 in clasament, cu 37 Mbps. Potrivit jurnalistilor Bloomberg, teritoriul extins al SUA face dificila acoperirea cu fibra optica de mare viteza.

Topul Akamai Technologies a fost realizat pentru perioada iulie-septembrie 2013, vizand viteza maxima de conectare in traficul realizat prin reteaua globala a companiei americane. Media globala este de 17,9 Mbps.

1. Hong Kong - 65,4 Mbps

2. Coreea de Sud - 63,6 Mbps

3. Japonia - 52 Mbps

4. Singapore - 50,1 Mbps

5. Israel - 47,7 Mbps

6. Romania - 45,4 Mbps

7. Letonia - 43,1 Mbps

8. Taiwan - 42,7 Mbps

9. Olanda - 39,6 Mbps

10. Belgia - 38,5 Mbps

Pe urmatoarele locuri se plaseaza Elvetia - 38,4 Mbps, Bulgaria - 37 Mbps, SUA - 37 Mbps, Kuweit - 36,4 Mbps, Emiratele Arabe Unite - 36 Mbps, Marea Britanie - 35,7 Mps, Canada - 34,8 Mbps, Cehia - 34,8 Mbps, Macao - 34,4 Mbps si Suedia - 33,1 Mbps.

Conform unui studiu chiar mai recent, apartinand Net Index, pe baza datelor furnizate de Speed Test, Romania devanseaza chiar si Japonia si Coreea de Sud, cu o viteza de Internet de 55,71 Mbps.

Orasul din Romania care are cea mai mare viteza de Internet din lume

1. Hong Kong - 71,80 Mbps

2. Singapore - 58,61 Mbps

3. Romania - 55,71 Mbps

4.Coreea de Sud - 49,62 Mbps

5. Japonia - 41,21 Mbps

6. Lituania - 40,20 Mbps

7. Macao - 40,12 Mbps

8. Suedia - 39,51 Mbps

9. Olanda - 38,34 Mbps

10. Elvetia - 36,02 Mbps

Ce inseamna o viteza buna?

Un instrument disponibil pe blogul Telegraph ne ajuta sa comparam viteza cu care putem descarca, in tari diferite, fotografii, videoclipuri, filme sau calitatea unei conferinte video online.

De exemplu, un roman descarca o poza de 5 MB in 0,72 secunde, in timp ce un american are nevoie de 1,92 secunde. Pentru a descarca un episod din serialul preferat (600 MB), romanului ii va lua 1 minut si 26,46 de secunde, iar americanului 3 minute si 50,77 secunde.

Compara in cat timp poti descarca fisiere in diferite tari ale lumii AICI.

ANCOM: O explicatie este calitatea ridicata a infrastructurii de Internet

"Una dintre explicatiile pentru viteza mare de transfer al datelor de care beneficiaza utilizatorii de Internet din Romania este calitatea ridicata a infrastructurii de acces la Internet, pe fondul barierelor administrative reduse la intrarea pe piata si a mediului istoric favorabil extinderii rapide si cu costuri mici a retelelor de comunicatii", a explicat Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), pentru Ziare.com.

De exemplu, pentru furnizarea de servicii de comunicatii electornice in Romania, este suficienta o simpla notificare la ANCOM. Totodata, exista posibilitatea istorica de realizare a cablajului aerian, inclusiv in mediul urban.

Potrivit presedintelui ANCOM, concurenta puternica din piata serviciilor de acces la internet din Romania a determinat investitii importante ale furnizorilor in tehnologie performanta de ultima generatie, care permite viteze mari de transfer de date.

"De exemplu, din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe in Romania, 3,7 milioane de conexiuni (97,6%) folosesc tehnologia FTTx.

Tehnologia FTTx utilizeaza fibra optica pana la domiciliul utilizatorului final sau pana la un punct din apropierea acestuia, accesul de mare viteza putand fi realizat fie prin fibra optica, fie prin intermediul altor suporturi (de exemplu, cablu coaxial, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibila oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor", a precizat Catalin Marinescu.

Dincolo de aspectele tehnologice, conteaza cine este in spatele acestor cabluri, scrie pe Foxnomad Anil Polad, un "nomad" impresionat de viteza de Internet din Romania, intr-un articol din 2012.

"Exista tendinta naturala de crede ca Romania a experimentat mai tarziu revolutia digitala si, astfel, a beneficiat de instalarea celor mai moderne echipamente. Viteza de conectare are multe de a face cu infrastructura, insa nici chiar cel mai bun echipament din lume nu va functiona fara ajutorul unor ingineri bine pregatiti, care pot organiza in mod eficient aceste conexiuni online", sustine acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Romania top tari Internet, #viteza mare Internet Romania, #viteza conectare net, #romani internet , #internet