Ziare.com

Prima victima a legii antipiraterie ACTA: Raportorul PE a demisionat

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 15:31

   

Prima victima a legii antipiraterie ACTA: Raportorul PE a demisionat
Raportorul Parlamentului European al Acordului international pentru combaterea contrafacerilor (ACTA), francezul Kader Arif, a demisionat, vineri, comparand negocierile cu privire la acest act cu o mascarada.

Acest act, care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online, a fost extrem de controversat, provocand proteste in toata lumea, informeaza BBC.

Arif a tinut sa precizeze ca a fost martorul unor manevre nemaiintalnite facute de oficialii care pregatesc tratatul, care a fost semnat, saptamana trecuta, de 22 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania.

Insa legea trebuie sa fie validata de Parlamentul European, care decide daca va intra in functiune, iar o dezbatere in acest sens este programata in iunie.

Arif a criticat dur eforturile depuse in vederea avansarii unor masuri inainte ca dezbaterile sa aiba loc.

"Condamn intreg procesul care a dus la semnarea acestei intelegeri. Populatia nu a fost consultata in acest sens, negocierile nu au fost transparente, au existat amanari neexplicate ale semnarii acordului, iar recomandarile PE nu au fost luate in seama", a afirmat acesta.

Demisia sa survine dupa o serie de proteste in Polonia, unde mii de demonstranti au iesit in strada pentru a denunta semnarea acordului, cu afise pe care se putea citi "Spune 'nu' cenzurii" si "Vrem un Internet liber".

La inceputul saptamanii, hackerii au atacat site-uri ale Guvernului polonez, inclusiv al premierului Donald Tusk.

In afara UE, tratatul a fost mai fost semnat de Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Coreea de Sud.

"Acest acord poate avea consecinte majore asupra vietii cetatenilor", a avertizat Arif.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2404 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor